Evenimentul Zilei > Social > Avocatul Ciprian Nastasiu, fost procuror DIICTOT, face dezvăluiri exclusive pentru EVZ: „Chirurgul” italian a vrut să-și plătească victimele, înainte să fie săltat de Poliție!
Avocatul Ciprian Nastasiu, fost procuror DIICTOT, face dezvăluiri exclusive pentru EVZ: „Chirurgul” italian a vrut să-și plătească
victimele, înainte să fie săltat de Poliție!

Avocatul Ciprian Nastasiu, fost procuror DIICTOT, face dezvăluiri exclusive pentru EVZ: „Chirurgul” italian a vrut să-și plătească victimele, înainte să fie săltat de Poliție!

Italianul Matteo Politi, alias Matthew Mode, a fentat cu o ușurință aberantă Direcția de Sănătate Publică, Ministerul Învățământului și a introdus și un avocat fals în birourile celor mai mari instituții. Cu prea puțin efort, italianul și-a luat un nume nou și o identitate nouă: dintr-un biet valet absolvent de 8 clase din Italia, a ajuns chirurg estetician, operând, ca un inconștient, femei pe care au rămas mutilate în urma acestor intervenții. Detalii noi și tot mai șocante apar în legătură cu acest caz, iar primul avocat care l-a reprezentat în fața anchetatorilor, Ciprian Nastasiu, rupe tăcerea

Avocatul care i-a facut rost de acte nu exista, ceea ce întarește suspiciunea anchetatorilor ca acest individ „a format” un șarlatan și l-a pus sa acționeze la fel ca și în cazurile precedente, în Italia și Marea Britanie. Surse din interiorul Ministerului Învațamântului au explicat pentru EVZ ca „medicul” a prezentat diploma de la Priștina, aceasta a fost evaluata dupa timbre și serii, care sunt autentice, iar acesta a primit doar dreptul de munca în cadrul personalului necalificat. Adica „se putea face hair stylist, zugrav, chestii de genul acesta”. În niciun caz nu avea voie sa fie cadru medical. Nu medic, nu asistent medical, nimic. Dar, pentru ca a fost ușor sa-i incurce pe patronii de clinici private, interesați mai mult de lista stufoasa a pacienților aduși, Politi a prezentat avizul de munca ca și cum ar fi fost aviz de libera practica medicala și a fost și crezut. „E o minune cum de nu a omorât pe nimeni”, au scris italienii despre conaționalul lor, care a mai fost prins savârșind profesia de medic – de data aceasta cardiolog și urgentist, atât în Italia, cât și în Marea Britanie. Și, pentru ca sistemul juridic european e asemanator, Matteo Politi a știut cum sa procedeze atunci când va fi descoperit ca impostor. Pentru început, a încercat sa-și acopere prejudiciul înainte de a ajunge în fața anchetatorilor.

Poliția dat 500 de euro păgubiților

Prima infracțiune de care a fost acuzat italianul, pentru ca doar în acest sens exista o plângere penala pe numele sau, a fost de înșelaciune. Metteo a cerut 3.000 de euro avans din partea a doi cetațeni, ca avans de chirie pentru un spațiu medical. Când cele doua victime s-au vazut cu banii luați și fara spațiul promis, au amenințat ca se vor duce la poliție. În disperare, italianul abia a scos 500 de euro pe care i-a restituit cu promisiunea ca va urma și restul de bani în curând. Odata cu plângerea despusa, anchetatorii au facut legatura între activitatea lui de escroc imobiliar și cea de fals chirurg.

Cum s-a trezit „doctorul” cu un fost procuror DIICOT de partea lui

Imediat dupa ce a fost adus de la gara Clatici, pe unde încerca sa fuga din țara, la Secția 4 de Poliție din Sectorul 1 al Capitalei, italianul cu „școala vieții” a fost preluat de fostul procuror al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crima Organizata și Terorism (DIICOT) Ciprian Nastasiu, renumit pentru felul în care a instrumentat dosarul jurnaliștilor rapiți în Irak și care l-a trimis pe Omar Hayssam în judecata. Avocatul Nastasiu a reușit să stea preț de câteva declarații ale suspectului, ca la mai puțin de 12 ore de la aducerea la Secția 4 italianul să anunțe, prin vocea iubitei sale, că vrea să-și schimbe apărarea cu avocatul Daniel Ionașcu, adesea prezent în platourile emisiunilor „Acces Direct” și „Xtra Night Show”.

EVZ: – Dvs îl mai reprezentați pe „medicul” italian?

Av. Ciprian Nastasiu: – Nu, nu!

– Puteți să ne spuneți de ce ați renunțat să-l mai reprezentați?

– Nu am renunțat eu, au renunțat ei (n.r. Politi și iubita lui). Nu au motivat de ce, ci pur și simplu. Chiar din prima seara.

– Credeți că o să fie un caz greu?

– Este un caz complex, e un caz destul de greu.

– Atunci ați anunțat presa că diploma lui de medic a fost atestată de Ministerul Învățământului. Cum ați ajuns la această informație înaintea tuturor?

– Asta am constatat atunci, pe loc, deoarece el a avut asupra lui niște acte. Și diploma din Priștina, și atestatul de la Ministerul Educației.

– A fost reținut pentru 30 de zile. E un pericol social acest individ sau există pericolul ca el să fugă?

– Nu, nu exista un pericol imediat, doar acela reprezentat de posibilitatea ca el sa plece. Așa cum a fost și în prima seara, l-au reținut pentru 24 de ore pentru ca l-au gasit la punctul de frontiera Curtici, la vama. În rest nu, pentru ca el nu mai poate practica. Cred ca nimeni nu-l mai angajeaza sau apeleaza la serviciile lui ca medic.

– Credeți că va fi judecat în țară? – Da, este judecat în țara. Acum, sigur, vor fi și niște condiții obligatorii, mai ales pentru Universitatea din Priștina. (n.r. se va face o comisie rogatorie, prin intermediul instanței, în cadrul procesului de aici)

– Există posibilitatea să fie judecat în Italia?

– Nu. Exercitarea profesiei (n.r. – fara drept) a facut-o în România. Din acest motiv va fi judecat în țara noastra. Acum, daca a greșit și prin alte parți, pentru fapte similare, urmeaza sa fie dat dupa ce se termina procesul în România.

– El este genul de om care colaborează cu autoritățile? A fost deschis?

– A fost deschis, nu pot sa spun ca nu. A spus „Da”, cel puțin pe speța cu înșelaciunea, el pe asta a fost reținut inițial.

– El nu a negat?

– Nu, nu a negat desfașurarea faptelor, a spus ca nu a vrut sa-i duca în eroare, și-a manifestat și disponibilitatea de a plati și prejudiciul, acela de 2.500 de euro, din câte am înțeles eu. Ca 500 de euro achitase deja și mai avea un rest de 2.500 de euro (n.r. – adica Politi nu ar fi comis gestul cu vinovație, una dintre condițiile cerute de lege pentru ca fapta sa fie considerata infracțiune).

– Dvs l-ați contactat pe el ca să-l reprezentați sau invers?

– Nu, am fost contactat de anturajul lui, deci de prietena lui. M-a contactat iubita lui când a fost reținut la Curtici. Eu am fost anunțat de cei de la Secția 4 de Poliție când ajunge în București și m-am prezentat.

16 paciente, însă niciuna nu dorește să depună plângere

„Polițiștii se așteptau ca măcar o parte dintre femeile operate să depună plângere, însă niciuna nu a ieșit în față”, a declarat Sorina Pintea, uimită și dezamăgită în același timp. Se pare că doamnele au motivat că nu vor să fie expuse mediatic, altele nu ar avea ce să-i reproșeze, fiind foarte mulțumite de rezultate. Totodată, ele vor fi chemate să depună o declarație în calitate de martor. La linia telefonică pusă la dispoziție de DSP au sunat doar trei paciente. Foarte interesant este că același tipar a fost întâlnit și în Italia și Marea Britanie: nicio femeie operată de falsul chirurg nu a depus plângere împotriva lui. Miercuri, Politi va fi dus înapoi în fața judecătorilor, deoarece a făcut recurs. În continuare, autoritățile nu au găsit documente verificabile care să-l ateste ca medic chirurg estetician.