Evenimentul Zilei > International > Avocații lui Navalnii acuză rele tratamente ale deținutului: Ne temem pentru viața lui
Avocații lui Navalnii acuză rele tratamente ale deținutului: Ne temem pentru viața lui

Avocații lui Navalnii acuză rele tratamente ale deținutului: Ne temem pentru viața lui

Opozantul rus încarcerat Alexei Navalnîi suferă de "dureri puternice" la spate şi la piciorul drept, a arătat joi avocatul lui care spune că se teme pentru "viaţa şi sănătatea" clientului său.

„După părerea mea, starea lui de sănătate este, desigur, extrem de problematică (…) toată lumea se teme pentru viaţa şi sănătatea sa”, a afirmat pe canalul rusesc de opoziţie Dojd Olga Mikhaïlova, care s-a întâlnit până la urmă cu opozantul în colonia penitenciară în care se află, după ce în ajun nu reuşise să-l vadă.

Navalnîi a depus o plângere la Serviciul rus al penitenciarelor în care acuză că este privat de somn.

„Mă privează de somn, sunt trezit de opt ori pe noapte, este vorba de acte de tortură prin privarea de somn”, reclamă Alexei Navalnîi.

„Din punctul meu de vedere, starea sa de sănătate este problematică, toată lumea se teme pentru starea sa de sănătate şi pentru viaţa sa”, a declarat Olga Mihailova, avocata disidentului, conform postului tv Dojd, precizând că Alexei Navalnîi are „dureri puternice” de spate şi la piciorul drept.

În schimb, Serviciul rus al penitenciarelor susţine că Alexei Navalnîi, aflat în Închisoarea Pokrov, situată în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova, are o stare „stabilă şi satisfăcătoare”.

O instanţă judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare. Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Navalnîi în arest la domiciliu.

Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.