Raportul prezintă concluziile unei anchete asupra proceselor opace de redactare și adoptare a legislației de către Consiliul UE, despre care Ombudsmanul European spune că „blochează controlul asupra proiectelor de legi din UE”.

Raportul critică Consiliul (format din șefi de stat și de guvern din țările UE, responsabil de direcția politică a Uniunii), pentru că nu face publice pozițiile anumitor state UE, în timpul discuțiilor pe proiectele de lege, și pentru că interzice accesul la documente.

Discuții secrete

„Este aproape imposibil pentru cetățeni să urmărească discuțiile legislative în Consiliu, între reprezentanți ai guvernelor naționale”, a scris Avocatul Poporului din UE, Emily O’Reilly.

„Această abordare „în spatele ușilor închise” riscă să alieneze cetățenii și să alimenteze un sentiment negativ”. Fără o transparență crescută din partea guvernelor naționale, cultura de tipul „dați vina pe Bruxelles” va continua, spune O’Reilly.

Șefa instituției Avocatul Poporului a făcut și recomandări, între care se numără: documentele legislative să fie disponibile timp de doi ani; sistemul de înregistrare publică a documentelor să fie îmbunătățit; să se creeze o pagină de internet specială pentru fiecare propunere legislativă. Consiliul UE are termen până în 9 mai să răspundă.