Aviz PNL, PSD, UDMR! De azi începe decontul

Aviz PNL, PSD, UDMR! De azi începe decontul Sursa: Arhiva EvZ

Ce lună de miere? Nici măcar o zi de miere! De astăzi începe monitorizarea și sancționarea fiecărei acțiuni a noului Executiv.

Guvernul ăsta semafor, roșul PSD, galbenul PNL și verdele UDMR nu a produs entuziasm. Doar blazare. Nu era altă soluție.

Executivul de azi  s-a creat în urma unei crize de isterie politică a USR lansată fix când covidul își începea rotația ucigașă de toamnă. Liderii progresiști au dărâmat Guvernul PNL, USR, UDMR din care au făcut parte vrând să demonstreze că fără ei nu se poate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici o pagubă.USR s-a dus singură în Opoziție, direct  în ghearele AUR care o va jumuli până în 2024. AUR este mai vocală decât gălăgioșii aroganți de la USR. Și încă poate scoate oameni în stradă fără să-i mituiască prin ONG-uri interesate politic și financiar  așa cum au făcut progresiștii opt ani de zile.

Tragi-comică Opoziție. Două structuri politice dominate de frustrare și sete de răzbunare personală, USR și grupul Orban desprins caragialesc din PNL, alături de AUR, partid a cărui politică este să pozeze populist în Robin Hood de România.

Pe unde se află interesul public în agenda Opoziției? Pe nicăieri. Se merită unii pe alții.

Obosiți de atâtea scandaluri politice și copleșiți de crizele acide, cea sanitară, a facturilor la energie și a prăbușirii puterii de cumpărare, românii au așteptat un nou Guvern. Unul ranforsat politic care să le rezolve problemele sociale și economice.

Cu un suport politic masiv, 66% în Parlament, Guvernul PNL, PSD, UDMR nu mai are nici o scuză să nu rezolve rapid crizele. Ba, mai mult, coaliția dreapta-stânga s-a angajat că dezvoltă și reformeză România în următorii ani.

Dacă vor, pot. Dar vor? Sau liderii celor trei partide se ghidează tot după agendele politice în pregătirea anului electoral 2024?

Joi, cu ocazia investirii noului Guvern, liderii PSD au pornit pe față atacul la adresa PNL. La adresa proaspătului partener de guvernare. I-au acuzat pe liberali de “dezastru economic” și de” sărăcirea românilor în ultimii doi ani”.

Iată cine vorbește! PSD, partidul cleptocrat care a controlat 30 de ani România prin guvernări directe sau subterane. PSD, cel care când a fost gonit de la guvernare în octombrie 2019 a lăsat țara ciuruită moral și economic.

În ultimii doi ani de penitență și după ce s-a debarasat de bolovanul numit Liviu Dragnea, PSD dădea semne de igienizare. De redefinire timidă a sa ca partidul frecventabil de stânga al României, posibilă alternativă la partidul de dreapta al țării, PNL.

Ce ți-e și cu proverbele acestea...”Lupul își schimbă părul dar năravul, ba!”

Liderii PSD nu au înțeles, la fel ca cei de la USR cu trei luni în urmă,  că românii sunt sătui de reglări politice mai ales atunci când sunt măcinați de crizele ticăloase din prezent.

Pesediștii au uitat că și decembrie 2020 au avut un scor politic derizoriu la alegerile parlamentare: 29% din 33% prezență a românilor la vot! Iar sondajele de casă care i-au cocoțat în ultimele luni la 35% sunt exprimarea a doar 30% din public. Cam apă de ploaie.

Nici liberalii nu sunt mai breji. Lipsa de calitate a liderilor PNL grevează rău partidul. Aroganța și frustrările personale sunt mai presus de publicul în fața cărora ei evoluează și pe care ar trebui să-l atragă prin performanțe guvernamentale și politice.

Ultimul personaj ieșit grav în decor este fostul ministru Raluca Turcan.  Acră și nervoasă, fără nici un strop de empatie cu românii, Turcan  a speriat milioane de pensionari că nu-și vor mai primi pensiile pe luna curentă.

De ce? Doar pentru a se răzbuna pe șeful liberalilor, Florin Cîțu, pentru că nu a mai fost nominalizată și în al treilea Guvern format în jurul PNL. Guvernul Ciucă.

Să nu fi știut Turcan ceea ce știau atâția alții? Că nici președintele Iohannis nu a mai susținut-o, așa cum a făcut-o în primele două formule guvernamentale, Orban și Cîțu?

Cazul ei ar fi comic dacă nu ar fi afectat milioane de pensionari. Pentru asta, și nu neapărat pentru jignirile ieftine făcute de ea la adresa colegului ei, Florin Cîțu, Turcan merită să devină istorie.

De nu ar fi atât de preocupați de reglările interne din partid, liderii PNL ar trebui să-l susțină și să-l promoveze pe noul lor premier, Nicolae Ciucă.

La ora asta, premierul-general este singurul lider al PNL agreat de public. În primul rând pentru că este nealterat politic. Este decent, calm, vorbește simplu și deschis. Are o autoritate non-agresivă.

Fiind și un reprezentant de marcă al Armatei, instituție care se păstrează alături de Biserică în topul încrederii, premierul Ciucă aduce un plus major de încredere  unui PNL schimonosit de crize interne, trădări și fițe.

Până la proba contrarie, premierul Nicolae Ciucă este trampa de relansare a PNL.

De astăzi așteptăm de la Guvern acțiuni pentru normalizarea de urgență prețurilor la energie.

De astăzi așteptăm ca obsesia bolnăvicioasă a PNL, șantajul dus contra majorității românilor pentru a se vaccina pentru că așa cer oficialii de la Bruxelles și Big Pharma să fie domolită.

De astăzi așteptăm reglări economico-financiare pentru a potoli prețurile tuturor produselor care amenință să devină de neatins.

De astăzi așteptăm să nu mai auzim inepțiile pesediste privind modificarea PNRR. Poate că liderii PSD nu au știut că asta nu prea se poate și că riscul major îl reprezintă întârzierea proiectelor. Respectiv, pierderea miliardelor.

Dacă la început provocau râsul cu intențiile lor, azi încep să sperie.

Vor noii guvernanți pesediști să blocheze intrarea în țară a primiilor bani din PNRR?  Ciudat. Doar se știe că PSD a intrat la guvernare pentru a fi cât mai aproape de acele miliarde de euro pe care le vizualizează ca fiind niște saci cu bani dintr-o casierie de cartier.

De astăzi așteptăm ca guvernanții să fie raționali, cu simțul măsurii și cu ochii pe agenda publică.

Glume, nu? Cel puțin pentru guvernanți, așa par.

Mai vedem.

Nu e scris nicăieri că doar unii se erodează la guvernare iar alții ies albi ca lebedele.