Avioanele rusești au fost urmărite de piloții canadieni și americani până când au părăsit zona de identificare a apărării aeriene, a informat marţi securitatea aeriană a Statelor Unite şi Canadei (Norad)

„Două avioane de recunoaștere maritimă Tu-142 au intrat în zona de nord din Alaska și au rămas acolo aproximativ patru ore”, a informat Norad într-un comunicat. Acest tip de incident este relativ rar, ultimul fiind raportat în august anul trecut.

Avioane de vânătoare canadiene CF-18 și americane F-22, sprijinite de avioane de realimentare KC-135 și de un avion de supraveghere AWACS, le-au escortat „pe toată perioada prezenței lor în zonă”, a adăugat comandamentul americano-canadian.

Avioanele rusești s-au apropiat la 50 de mile nautice (90km) de coasta Alaskăi dar au rămas tot timpul în spațiul aerian internațional.

Zona de identificare a apărării aeriene este un perimetru în care traficul aerian este supravegheat de armata uneia sau mai multor ţări, dincolo de spaţiul său aerian naţional, pentru a dispune de un timp de reacţie suplimentar în caz de manevră ostilă.

Statele Unite au stabilit patru, dar alte aproximativ zece ţări de asemenea şi-au creat. Cele din Alaska se întind până la aproximativ 320 km de coastă.

 

 

Foto: Norad/Twitter