La limita catastrofei: Cum au evitat două avioane, pline de pasageri, o ciocnire fatală

La limita catastrofei: Cum au evitat două avioane, pline de pasageri, o ciocnire fatală Sursă foto: Dreamstime

Recent, două avioane comerciale, cu sute de pasageri la bord, s-au apropiat periculos unul de celălalt în timpul zborului. În ciuda iminenței unei catastrofe, piloții și controlorii de trafic aerian au reușit să coordoneze acțiuni precise pentru a evita o tragedie de proporții.

Recent, două avioane comerciale, cu sute de pasageri la bord, au fost în iminența unei coliziuni periculoase în timpul zborului. Cu toate acestea, piloții și controlorii de trafic aerian au reușit să coordoneze acțiuni precise pentru a evita o tragedie majoră.

Cum a avut loc incidentul

Două avioane de pasageri, unul operat de Ethiopian Airlines și celălalt de Qatar Airways, au fost în pericol iminent de coliziune în aer la o altitudine de 11.887 metri, conform informațiilor furnizate de Le Figaro.

Conform informațiilor furnizate, aeronava Ethiopian Airlines zbura de la Addis Abeba (Etiopia) către Dubai (Emiratele Arabe Unite), în timp ce aeronava Qatar Airways efectua o rută de la Doha către Entebbe, în Uganda.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ora locală 12:32, zborul Qatar Airways, care se deplasa la o altitudine constantă de 11.582 de metri, a primit în mod eronat instrucțiuni de la controlorii de trafic aerian din Mogadiscio (în Somalia) să urce la 12.192 de metri, conform unei declarații de presă emise de autoritatea aviației civile din Somaliland, un stat învecinat cu Somalia. În același timp, aeronava etiopiană de tip A350 zbura la o altitudine de 11.887 de metri în direcție opusă.

sursa: Facebook

Avioane coordonate greșit

Situația periculoasă în aer a fost rezultatul unei erori care a determinat cele două aeronave să se apropie la aceeași altitudine deasupra Golfului Aden, punând în pericol siguranța zborului. Funcționarea corectă a sistemelor de avertizare de coliziune TCAS de pe ambele avioane a fost crucială în prevenirea unei posibile coliziuni catastrofale în aer.

În ciuda proximității lor periculoase, piloții și controlorii de trafic aerian au reușit să gestioneze eficient situația și să prevină o catastrofă.

Apropierea aeronavelor la aceeași altitudine într-o zonă atât de aglomerată precum Golful Aden a subliniat importanța unor protocoale stricte de comunicare și coordonare între piloți și controlori de trafic aerian.

Incidentul a evidențiat necesitatea unei anchete detaliate pentru a înțelege circumstanțele exacte ale erorii și pentru a identifica măsuri pentru prevenirea unor astfel de situații în viitor.

Cum s-a evitat catastrofa

Datorită sistemului TCAS, piloții au reușit să coordoneze manevrele de evitare pe verticală, unul urcând, iar celălalt coborând, evitând astfel o coliziune iminentă. Absența acestor avertismente ar fi putut duce la o catastrofă. Autoritatea Somaleză pentru Aviație Civilă a deschis o anchetă pentru a investiga circumstanțele precise ale acestui incident.