Evenimentul Zilei > Actualitate > Avioane britanice Typhoone Fighter, la Ziua Marinei Române
Avioane britanice Typhoone Fighter, la Ziua Marinei Române

Avioane britanice Typhoone Fighter, la Ziua Marinei Române

Pe mare și pe uscat, la Constanța, se desfășoară repetiția generală pentru manifestările de Ziua Marinei, organizate de Forțele Navale Române. Pe lângă miile de turiști și localnici, la grandiosul eveniment, din 15 august, este așteptat să participe și președintele Klaus Iohannis.

Ziua Marinei Române, cea mai importantă sărbătoare a marinarilor, militari și civil, va avea parte, la această ediție, de ceremonii spectaculoase care, pe faleza Cazinoului din Constanța, vor fi urmărite de mii de turiști și localnici. În privința oaspeților, organizatorii au  trimis invitații atât președintelui cât și la guvern, parlament, autorități centrale și locale.  Inclusiv Partriarhiei Române, care, cel mai probabil, îl va desemna pe IPS Teodosie să oficieze, timp de 15 minute, serviciul religios de Ziua Marinei.
   
Repetiția generală a început în această dimineață la ora 7,00 când fregata Regele Ferdinand a plecat în largul mării să se antreneze cu celelalte nave ale Flotei. Pe uscat, a avut loc ceremonialul ridicării pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei, deschiderea exercițiilor navale, sosirea alaiului zeului Neptun. Mulțimea va urmări apoi spectacolul naval: respingerea atacului navelor de suprafață și a aviației inamice, lupta împotriva submarinelor, respingerea desantului maritim, combaterea imigrației și traficului ilegal pe mare, stingerea unui incendiu la o navă în pericol.
 
În premieră, două aeronave Tyhoone Fighter ale Forțelor Regale ale Marii Britanii, dizlocate la Baza Mihail Kogălniceanu, și care efectuează misiuni de poliție aeriană împreună cu partea română, vor survola zona unde se desfășoară festivitățile de Ziua Marinei. La fel și două avioane americane împreună cu Mig LanceR 21, românești. Nu vor lipsi jocurile marinărești ale studenților Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanța. Ceremonialul se va încheia cu defilarea navelor și a Gărzii de onoare.