Evenimentul Zilei > Vremea > Avertizări de la meteorologi. Informare de vreme severă pentru majoritatea regiunilor ţării
Avertizări de la meteorologi. Informare de vreme severă pentru majoritatea regiunilor ţării

Avertizări de la meteorologi. Informare de vreme severă pentru majoritatea regiunilor ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică de vreme severă pentru majoritatea regiunilor ţării, de miercuri până pe 27 mai, ora 20:00. Meteorologii anunță manifestări de instabilitate atmosferică.

„Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, la început în vestul şi nord-vestul ţării, trecând apoi și în sud-vest, centru şi nord-est, apoi cu precădere în sud, centru şi est. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, izolat căderi de grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp, iar pe arii restrânse 30…35 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici şi pentru intervale scurte“, precizează specialiștii ANM.

Vremea se va menține în general instabilă  în a doua parte a acestei săptămâni

Miercuri, în jumătatea de sud-est a țarii vremea va fi în general instabila, local, cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurta durata ale vântului și pe arii restrânse vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apa vor depăși pe alocuri 25…35 l/mp. În restul teritoriului vremea va fi frumoasă, cu cer variabil și doar izolat se vor semnala ploi de scurta durata. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 şi 28 de grade, cu cele mai ridicate valori în Muntenia și Oltenia. Dimineața, izolat, va fi ceață, mai ales pe litoral.

Local, vântul va avea intensificări, cu viteze mai mari pe crestele Carpaţilor Meridionali, unde rafalele vor depăși 80…90 km/h. Valorile termice nu vor avea variaţii semnificative faţa de ziua anterioara si se vor situa, în general, în jurul normelor perioadei.***

La mare, vremea va fi schimbătoare ca aspect, relativ normala termic. Cerul va fi variabil, temporar mai noros spre seara şi noaptea. Trecător, în a doua parte a nopții vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu ușoare intensificări după amiză. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 şi 21 de grade, iar cele minime vor fi de 14 -15 grade.

Temperatura apei marii va avea valori de 15…17 grade.

Prognoza meteo pentru Capitală

La București, vremea va fi în general instabila. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate şi mai ales în a doua parte a zilei vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări de scurta durata ale vântului. Temperatura maxima va fi de 26…27 de grade.*** La munte, vremea va fi instabila. Vor fi înnorări temporar accentuate, averse, frecvente descărcări electrice şi izolat grindina. Ploile vor avea şi caracter torențial şi, pe alocuri, se vor înregistra cantități de apa ce vor depăși 25…30 l/mp.