Evenimentul Zilei > International > AVERTIZĂRI din partea MAE privind condiții meteorologice SEVERE în Europa. Ce țări vor fi afectate
AVERTIZĂRI din partea MAE privind condiții meteorologice SEVERE în Europa. Ce țări vor fi afectate

AVERTIZĂRI din partea MAE privind condiții meteorologice SEVERE în Europa. Ce țări vor fi afectate

Ministerul român al Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în mai multe țări europene asupra condițiilor meteorologice severe, pentru următoarele zile.

Slovenia, Croația, Bulgaria, Spania și Londra se află pe această listă.

Institutul Național de Meteorologie sloven a emis avertizări astfel: cod portocaliu pentru vânt puternic (cu viteze de până la 120 km/h) în regiunile din vestul şi sud-vestul ţării şi cod galben pentru temperaturi scăzute în nord şi nord-est. Pe unele drumuri naţionale din Goriska şi Obalno-Kraška, dar și pe drumul expres H4 (între Vipava și Vrtojba) circulaţia este limitată temporar pentru anumite categorii de autovehicule (de exemplu autocamioane cu prelată şi cele cu instalaţie frigorifică), pentru evitarea producerii de accidente rutiere din cauza vântului puternic. Având în vedere prognozele meteorologice, autoritățile slovene estimează că restricțiile de circulație vor fi menținute, cel puțin, până la data de 20 ianuarie 2017, la ora 10:00, conform unor comunicate ale MAE. 

Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie bulgar a prognozat pentru data de 19 ianuarie 2017 un cod galben, după cum urmează:

* pentru căderi abundente de precipitaţii sub formă de ninsoare şi formare de polei, emis pentru 4 districte: Blagoevgrad, Smolyan, Pazardzhik şi Plovdiv;

·* pentru căderi abundente de precipitaţii sub formă de ninsoare, formare de polei şi vânt puternic, emis pentru 13 districte: Kardzhali, Haskovo, Stara Zagora, Ruse, Targovishte, Sliven, Yambol, Burgas, Varna, Dobrich, Razgrad, Shumen şi Silistra.

Drumurile naţionale I-1 Sofia-Vidin şi, respectiv, I-5, pe segmentul Ruse-Byala, sunt practicabile în condiţii de iarnă, fiind deschise circulaţiei pentru toate categoriile de vehicule. Drumul naţional I-2, pe segmentul Ruse-Razgrad, pe teritoriul regiunii Ruse, circulaţia este limitată temporar pentru toate categoriile de autovehicule în vederea efectuării activităţilor specifice de înlăturare a troienelor şi curăţare a  carosabilului.

Totodată, se circulă în condiţii de iarnă pe segmentele de drum naţional I-3, Yablanitsa – Pleven şi, respectiv, I-5, Ruse-Byala, precum şi în regiunile Haskovo, Sliven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra şi Shumen.

În astfel de cazuri, autorităţile competente bulgare vor putea decide închiderea sau limitarea temporară a circulaţiei vehiculelor sau doar pentru anumite categorii de vehicule, pe anumite segmente de drumuri naţionale, în încercarea de a se evita aglomerări şi blocări ale mijloacelor de transport în trafic şi de se asigura condiţii prielnice deblocării şi curăţării drumurilor naţionale.

Şoferii şi reprezentanţii firmelor de transport pot obţine informaţii actuale cu privire la starea drumurilor de pe aplicaţia pentru telefoane mobile LIMA – www.lima.api.bg,  de pe pagina de internet a Agenţiei Executive Infrastructura Rutieră – www.api.bg şi în regim non-stop la telefonul 0700 130 20.

În ceea ce privește Londra este vorba despre o alertă de poluare, valabilă în perioada 19-21 ianuarie 2017, autoritățile au avertizat că s-ar putea confrunta cu o situaţie de urgenţă publică. Poluarea aerului va atinge un nivel crescut în centrul capitalei Londra şi moderat în alte 17 cartiere metropolitane.

De asemenea, nivelul de poluare va fi mare în perioada 18-20 ianuarie 2017 pe toate şoselele aglomerate din oraş. Departamentul pentru Mediu din Marea Britanie le recomandă persoanelor cu boli pulmonare sau cardiace, persoanelor care suferă de astm şi bătrânilor să evite activitatea fizică în aer liber.

În Croația, prognozele meteorologice indică în perioada imediat următoare menținerea avertizărilor de ninsori, vânt puternic și temperaturi scăzute. Astfel, regiunile Rijeka, Istria, Kvarner și nordul Dalmației se află în continuare sub avertizare meteorologică cod roșu de vânt puternic și cod galben de zăpadă, regiunile Knin și Split din Dalmația centrală se află sub avertizare cod portocaliu de vânt puternic și cod galben de zăpadă, iar regiunile capitalei Zagreb, Osijek, Karlovac și Gospic se află sub avertizare cod galben de zăpadă și vânt.

Aceste condiții atmosferice se mențin până la sfârșitul acestei săptămâni. Din cauza vântului puternic traficul se desfășoară cu dificultate în special în zonele Gorski Kotar, Lika (aflate în centrul țării) și Rijeka, Istria, Kvarner și nordul Dalmației (aflate în zona Adriatică).

La acest moment următoarele segmente de autostradă sunt în totalitate închise traficului rutier: A1 (Zagreb – Split) între localitățile Sveti Rok și Posedarje; A6 (Rijeka-Zagreb) între Kikovica și Delnice; A7 (Rijeka-Krk) între Sveti Kuzam și Šmrika.

Traficul rutier pentru autovehiculele de transport marfă pe rutele Zagreb – regiunile de coastă Rijeka, Split și Dubrovnik este suspendat.

În Spania, s-a emis o avertizare de fenomene meteorologice severe pentru perioada 19 – 21 ianuarie 2017, în Comunitatea Valenciană (provinciile Valencia şi Alicante), de tip cod portocaliu şi roșu. Fenomenele meteorologie se caracterizează prin căderi masive de precipitații, care vor fi sub formă de ninsoare, la altitudini inițial de 400 m, ulterior această limită crescând spre 800 – 1000 m. În zonele montane va apare fenomenul de viscol, din cauza intensificărilor de vânt. Codurile au fost emise ca urmare a formării în bazinul Mării Mediterane a unei zone de presiune joasă, care va determina furtuni puternice, cu ploi torențiale, vânt puternic şi ninsori în zonele montane ale celor două provincii ale Comunităţii.

Zonele de coastă şi de munte vor fi ariile unde intensificările de vânt vor putea avea, local şi temporar, un caracter de vijelie. Se menționează că circulaţia rutieră (în special a autotrenurilor rutiere – TIR) pe autostrăzile A7, AP7, A3, A35 şi A31 va fi afectată de aceste intensificări ale vântului şi de căderile de zăpadă. Este posibil ca zborurile operate pe două aeroporturi internaționale, cele de la Valencia şi Alicante, să aibă întârzieri faţă de orarul normal de decolare / aterizare, sau chiar să fie anulate.