Evenimentul Zilei > Vremea > Avertizare meteo pentru toată țara. Va fi urât! Anunț de ultimă oră de la ANM
Avertizare meteo pentru toată țara. Va fi urât! Anunț de ultimă oră de la ANM

Avertizare meteo pentru toată țara. Va fi urât! Anunț de ultimă oră de la ANM

O avertizare cod portocaliu și cod galben de ploi, descărcări electrice şi vânt vizează întreaga ţară, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 18 iunie, ora 10:00 – 19 iunie, ora 10:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Zone afectate: Estul și sudul României

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată,
ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor
depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 18 iunie, ora 12:00 – 18 iunie, ora 23:00

Fenomene vizate: cantități de apă însemnate

Zone afectate: Centrul, nordul și vestul României

În după-amiaza zilei de joi (18 iunie) și la începutul nopții de joi spre vineri (18/19 iunie), în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în zonele montane vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice.

Vremea în București, intervalul 18.06.2020 ora 10:00 – 21.06.2020 ora 10:00

Vremea se va menține instabilă. Mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi averse ce vor avea și
caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, grindină. În intervale scurte
de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în
general, între 24 și 26 de grade, iar cele minime vor fi de 16…17 grade.
Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza zilnic prezentele informații meteorologice, în funcţie de
evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Directorul ANM, avertisment crunt pentru România. Fenomenele periculoase se prelungesc

Ieri, Elena Mateescu, directorul ANM, a anunțat că, în România, perioada în care vom fi afectați de fenomene meteo periculoase se prelungește până sâmbătă dimineața.

„Avertizarea meteorologică de cod galben a fost prelungită până sâmbătă dimineaţa la ora 10, vizând cea mai mare parte a ţării”, a declarat directorul ANM Elena Mateescu, într-o intervenție telefonică în direct la Antena3.

De asemenea, directorul ANM a anunțat că pericolul de inundații nu a trecut încă, avertizând că în unele zone ale țării se vor acumula până la 80 l/mp.

„Ne aşteaptă în continuare o vreme deosebit de instabilă, pentru că dacă codul portocaliu va expira în această seară la ora 23, fiind valabil pentru aproape toată ţara, respectiv Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat, local în Oltenia, Muntenia şi Molodova. Zone în care vorbim de averse torenţiale ce vor acumula canităţi de apă de peste 40 l/mp, pe arii restrânse 50-80 l/mp.

Avertizarea meteorologică de cod galben a fost prelungită până sâmbătă dimineaţa la ora 10, vizând cea mai mare parte a ţării, în continoare de perioade de instabilitate atmosferică tempera accentuată”, a mai spus aceasta.

Elena Mateescu susține că joi dimineața, în urma unor analize meteorologice, se vor actualiza și alertele meteo din România, urmând că noi avertismente de vreme rea să fie anunțate până la finalul săptămânii.

„Mâine dimineaţă vom actualiza în continuare alertele meteorologice generale, aşa cum o facem conform fluxului operaţional, în continuare, cel puţin până în jurul datei de 24 iunie”, a mai spus Elena Mateescu, director ANM.

După o perioadă de caniculă venită mult prea devreme din punctul de vedere al specialiștilor care consideră că în luna mai nu sunt normale temperaturile de peste 30 de grade, se pare că România a deveni tărâmul anotimpurilor mixte, întrucât acum vom avea parte de temperaturi foarte scăzute, furtuni, vijelii și fenomene meteo extreme.

Prognoza va fi actualizată în continuare, pe măsură ce noi informații vor fi disponibile.