Evenimentul Zilei > Social > Avertismentul unui cunoscut infecționist român: Sarcina este un factor de risc Covid-19
Avertismentul unui cunoscut infecționist român: Sarcina este un factor de risc Covid-19

Avertismentul unui cunoscut infecționist român: Sarcina este un factor de risc Covid-19

Adrian Marinescu, unul dintre medicii infecționiști de la Institutului Matei Balș din Capitală, avertizează asupra riscurilor pe care le prezintă femeile însărcinate de a face complicaţii grave în cazul în care infectează cu noul coronavirus.

Avertismentul medicului Marinescu vine după ce o femeie de 33 de ani, gravidă în 25 de săptămâni, a murit din cauza infectării cu noul coronavirus , scrie cancan.ro.

Potrivit spuselor medicilor, Covid-19 i-a provocat bronhopneumonie bilaterală, insuficienţă hepatica şi insuficienţă respiratorie acută.

Factori de risc înseamnă şi sarcina, nu numai afecţiunile cronice sau vârsta, pentru aceste persoane, şi aici aş trage un semnal de alarmă, este foarte important să fie o evaluare şi monitorizare corecte, pentru că există riscul ca în momentul initial să fie asimptomatică, şi pe urmă să evolueze din păcate într-un interval scurt de timp, cu complicaţii importante, aşa cum s-a întâmplat aici.

Nimeni nu ar trebui să poarte mască pe o perioadă lungă de timp, fără să existe pauză, pentru că este clar că este o oxigenare redusă”, a spus medicul Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş, citat de Gândul.ro.

Medicul Adrian Marinescu spune că în timpul sarcinii, cu siguranţă avem modificări ale coagulării, şi atunci sunt două mecanisme. Potrivit acestuia, nicio persoană nu ar trebui să poarte mască pe o perioadă lungă de timp, fără să existe pauză, pentru că este clar că este o oxigenare redusă: „În timpul sarcinii, cu siguranţă avem modificări ale coagulării, şi atunci sunt două mecanisme. Pe de o parte este acţiunea virusului care de asemenea determină modificări aşa cum bine ştim la nivelul coagulării, şi vine şi sarcina.

O altă femeie însărcinată în 28 de săptămâni, infectată cu noul coronavirus, a murit la finele lunii trecute, în timp ce era transferată de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Arad spre Spitalul din Timișoara. Femeia, în vârstă de 39 de ani, mamă a patru copii, nu a rezistat și pe drum a suferit un stop cardio-respirator care i-a fost fatal.

Medicii din Arad au luat decizia transferului la Timișoara, după ce starea de sănătate a femeii s-a înrăutățit. Medicii de pe ambulanță au încercat, în zadar, să o resusciteze.