Evenimentul Zilei > International > AVERTISMENT pentru PUTIN. NATO va trimite avioane de SUPRAVEGHERE în Turcia
AVERTISMENT pentru PUTIN. NATO va trimite avioane de SUPRAVEGHERE în Turcia

AVERTISMENT pentru PUTIN. NATO va trimite avioane de SUPRAVEGHERE în Turcia

NATO va desfăşura avioane de supraveghere în Turcia pentru a ajuta această ţară membră să-şi protejeze spaţiul aerian, aşa cum s-a angajat Alianţa Nord-Atlantică la începutul lunii decembrie.

"Este prevăzut un transfer provizoriu de avioane de recunoaştere AWACS de la baza Geilenkirchen (vestul Germaniei) către baza avansată de la Konya”, în sudul Turciei, nota pe 18 decembrie Ministerul Apărării german, într-o informare dezvăluită duminică de presă.

În acest text, adresat Comisiei de apărare din Bundestag, Ministerul Apărării aminteşte că Berlinul furnizează NATO 30% din personalul celor 17 avioane AWACS aflate la Geilenkirchen, informează Agerpres, citând AFP.

Deşi această decizie presupune trimiterea de soldaţi germani în străinătate, guvernul nu ia în calcul să ceară avizul Bundestagului pe motiv că este vorba despre un simplu ajutor pentru supravegherea spaţiului aerian şi nu de o ofensivă armată.

Preşedintele Comisiei de apărare din Bundestag, Wolfgang Hellmich, a apreciat drept 'puţin bizar' momentul ales pentru acest anunţ, în contextul în care parlamentarii germani sunt în vacanţă.

Această decizie a Alianței Nord – Atlantice vine după ce un avion de luptă rusesc a fost doborât după ce acesta a pătruns în spațiul aerian al Turciei, dar și pentru că Turcia se află aproape de două zone de conflict, Iraq și Siria.