Evenimentul Zilei > Actualitate > Avertisment pentru populație de la IGSU. Unde sunt cele mai mari pericole de inundații. Telefonul de la ora 9
Avertisment pentru populație de la IGSU. Unde sunt cele mai mari pericole de inundații. Telefonul de la ora 9

Avertisment pentru populație de la IGSU. Unde sunt cele mai mari pericole de inundații. Telefonul de la ora 9

Avertizarea de cod roșu și cod portocaliu de inundații a determinat autoritățile să ia măsuri speciale, îndeosebi în județele Bistrița Năsăud și Maramureș. Vântul și ploile abundente au afectat 25 de localități din 11 județe, dar și drumuri, numai în cursul nopții de luni spre marți. Despre pericolele la care sunt expuși locuitorii din zonele vizate de inundații dar și despre avertismentele transmise populației ne-a vorbit maiorul Cătălin Chirică, purtătorul de cuvânt Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

EVZ: În urma avertizărilor meteorologilor, care sunt zonele în care pompierii sunt pregătiți să intervină și ce îi sfătuiți pe locuitori?

 

Cătălin Chirică: Prognoza meteo anunță ploi și instabilitate în toată țara. Prognoza hidrologică vizează pericol de inundații pe câteva râuri preponderent din nordul țării, respectiv județele Bistrița Năsăud și Maramureș. În contextul valabilității avertizărilor de inundații pentru mai multe cursuri de apă din țară, atragem atenția populației din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Totodată, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol. Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situații de urgență. Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență. Pentru mai multe informații utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase puteți descărca aplicația DSU din Google Play Store și AppStore.

EVZ: Ploile, vântul și inundațiile au creat pagube și în ultimele 24 de ore. Care sunt zonele afectate?

Cătălin Chirică: Cele mai afectate județe au fost Harghita și Bistrița Năsăud.  În urma ploilor abundente și vântului puternic din cursul zilei de ieri și din timpul nopții, au fost înregistrate efecte de vreme rea în 25 de localități din 11 județe: Argeș, Bistrița-Năsăud, Gorj, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Prahova, Mureș, Suceava, Teleorman și Vâlcea) și municipiul București. Pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 25 locuințe, 43 curți și anexe, 11 subsoluri și beciuri, un obiectiv social, precum și pentru degajarea a 21 copaci și 1 stâlp de electricitate care au avariat 17 autoturisme. De asemenea, un acoperiș a fost dislocat de vânt.

EVZ: Cum a afectat vremea rea traficul rutier?

Cătălin Chirică: În ultimele 24 de ore, traficul rutier a fost temporar blocat din cauza copacilor căzuți pe carosabil sau aluviunilor pe patru drumuri naționale. Mai exact, DN 13, din și  DN12, din județul Harghita, DN1D și DN 1B, din județul Prahova și trei drumuri județene: DJ 153D- Harghita, DJ 102F și DJ 100C – Prahova.

EVZ: Care au fost cele mai grave cazuri înregistrate?

Cătălin Chirică: O situație deosebită a avut loc în localitate Suseni din județul Harghita, unde din cauza debitelor înregistrate pe râul Mureș au fost inundate mai multe curți și grădini. Având în vedere nivelul apei din curtea gospodăriei, patru persoane, un copil si trei adulți,  au fost evacuate preventiv la rude până la retragerea apei. În acest moment se acționează în județele Bistrița-Năsăud și Harghita pentru evacuarea apei din locuințe, curți, beciuri, grădini și pentru degajarea aluviunilor de pe carosabil. De asemenea, din cauza vântului care a desprins crengile unui copac, trei persoane din municipiul București au primit asistență medicală și au fost transportate la spital, însă nu prezentau leziuni grave.