Evenimentul Zilei > Social > Avertisment legat de restricțiile impuse presei. Își pierd jurnaliștii libertatea de exprimare?
Avertisment legat de restricțiile impuse presei. Își pierd jurnaliștii libertatea de exprimare?

Avertisment legat de restricțiile impuse presei. Își pierd jurnaliștii libertatea de exprimare?

Reprezentanții OSCE au vorbit despre restricțiile impuse presei în perioada de pandemie.

Organizația pentru Securitate și Cooperare Europeană a atras atenția asupra situației ce privește libertatea presei în timpul pandemiei. Mai multe țări au impus restricții jurnaliștilor, pentru a proteja populația de fake news-uri, dar asta ar putea duce la un pericol pentru opinia publică.

„Ceea ce consider cel mai îngrijorător legat de situaţia actuală este că, în multe ţări, o parte a răspunsului la urgenţele de sănătate a fost de a limita fluxul liber de informaţii şi dreptul presei de a relata despre pandemie. Acţionează această criză ca un indicator al situaţiei fundamentale a libertăţii presei în fiecare ţară? Poate că aşa este, chiar dacă este prea devreme pentru a trage concluzii definitive asupra acestei chestiuni”, a afirmat Harlem Desir, reprezentant OSCE.

El a criticat decizia Ucrainei de a direcționa fonduri de la bugetul postului public de televiziune pentru lupta cu pandemia, dar și arestarea unor ziariști critici cu puterile din Turcia și Belarus.

„Sunt deplin de acord că trebuie combătute informaţiile false care pot induce în eroare oamenii, precum cele despre medicamente sau tratamente false ori informaţii false care provoacă panică. Totuşi, nu opreşti zvonurile cu cenzură, ci mai degrabă prin acces la surse de informaţie multiple şi independente. Această pandemie nu justifică impunerea vreunei restricţii asupra activităţii jurnalistice şi libertăţii presei din aceste motive şi din multe altele”, a mai declarat Desir.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: