"Predicția noastră cu privire la aliații din regiune ai americanilor este că, dacă vor continua politica alături de dușmanii islamului, aceștia se vor confrunta cu revolte ale cetățenilor care se simt umiliți", a declarat Ali Shamkhani, secretar al Consiliului Suprem de Securitate Națională din Iran, ale cărui comentarii au fost publicate de agenția oficială de știri IRNA.
"Trump și chiar subalternii săi ridiculizează și umilesc Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite zi și noapte, spunând că nu sunt nimic fără ei și că nu pot rezista nici măcar o zi fără sprijinul Americii", a declarat Shamkhani.
Relațiile Iranului cu vecinii din Golf trec printr-o escaladare a tensiunilor începând de luna trecută, când Republica Islamică a acuzat autoritățile de la Riyadh și Abu Dhabi de complicitate într-un atac terorist sinucigaș în care au fost uciși 27 de soldați iranieni.
La câteva zile după atacul cu mașină capcană, Generalul de Brigadă Hossein Salami, comandantul adjunct al Corpului Gărzilor Revoluționare islamice, o organizație de luptători de elită, a amenințat că va "sparge în bucăți America, Israelul și Arabia Saudită", spunând că Teheranul nu va "lăsa niciodată jos" armele de care dispune.
Salami și-a continuat discursul referindu-se la Statele Unite ca fiind "în cădere liberă" și a pus sub semnul întrebării statutul său de putere mondială.
"Și America a fost înfrântă. Regimul sionist se luptă să supraviețuiască prin folosirea războiului psihologic ", a spus acesta, adăugând:" Vom lupta împotriva lor la nivel mondial, nu doar într-un singur loc. Războiul nostru nu este un război local. Avem planuri de a învinge puterile lumii.
Atacul terorist cu mașină capcană din 13 februarie a vizat un autobuz plin cu membri ai Gărzilor Revoluționare în provincia Sistan-Baluchistan, deosebit de nesigură, fiind revendicat de Jaish al-Adl, un grup extremist din Pakistan, pe care Iranul îl consideră terorist.