Anunțul lui Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, este cât se poate de clar. Bugetul pentru 2020 trebuie să înceapă corecţia, parametrul cheie fiind menţinerea nivelului de deficit din 2019.

„Deficitul bugetar este cu 0,8 procente din PIB mai mare faţă de cât era consemnat în execuţia de anul trecut”, consideră Dăianu, citat de Agerpres. Consiliul Fiscal a ajuns la concluzia că România nu se va „încadra în ţinta de 3%. Noi am şi spus că avem un buget care are în structura sa o încordare structurală foarte mare, care îşi are izvorul în puţinătatea resurselor şi a presiunilor foarte mari”.

Problema României nu ține de stoc, fiindcă „datoria publică la 35% din PIB este încă rezonabilă”. Daniel Dăianu dă alte exemple: „Polonia are 48% sau 49%, Ungaria în jur de 70%, Croaţia tot peste 70%. Problema este de fluxuri. Angajamentele sunt copleşitoare şi nu sunt angajamente ipotetice”.

Daniel Dăianu susține că este posibil ca mulţi să nu înţeleagă magnitudinea acestor angajamente: „Cu mare nonşalanţă se vorbeşte despre menţinerea calendarului. Am sentimentul că nu există un simţ al proporţiilor. Putem vorbi de un simţ al măsurii. Oameni care au simţul măsurii (…) În condiţii neschimbate, dacă s-ar menţine calendarul de aplicare, suplimentul de procente din PIB în 2022 ar fi între 3 şi 4%. Oameni buni, vorbim de 3 şi 4% din PIB, nu de 0,3% sau 0,4%. De aceea spun că nu există un sentiment al proporţiilor”.

Sfatul lui Dăianu pentru viitorul guvern este să țină cont de faptul că bugetul pe 2020 trebuie să înceapă corecţia, iar parametrul cheie ar fi ca deficitul bugetar de anul viitor să îl depăşească pe cel din 2019.