Evenimentul Zilei > Actualitate > Avertisment dur din partea profesorului Rafila: „Se poate ajunge la cifre mai mari”
Avertisment dur din partea profesorului Rafila: „Se poate ajunge la cifre mai mari”

Avertisment dur din partea profesorului Rafila: „Se poate ajunge la cifre mai mari”

Profesorul Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID 19.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, a afirmat că aşa cum cazurile de COVID-19 au crescut repede de la 400 la 700 de cazuri pe zi, la fel putem ajunge la cifre mult mai mari.

De asemnea, Alexandru Rafila a precizat că în toate țările în care s-a renunțat la purtarea măştii şi la distanțarea fizică, numărul de îmbolnăviri a fost mai mare.

„Dacă ne apropiem de un nou vârf, putem să considerăm că e bine, pentru că înseamnă că se oprește creșterea. Dacă atingi un vârf, punctul următor e de descreștere. Eu sper să fie așa, dar lucrul ăsta nu se poate întâmpla mai repede de câteva săptămâni și doar dacă reușim să încheiem această abordare diferită în zona publică în ceea ce privește această fecțiune, încât să dăm suficientă coerență mesajulor, pe de o parte, și să dăm încredere oamenilor că dacă reușesc să respecte acele câteva măsuri, lucrurile pot intra în normal. Acest lucru trebuie coordonat cu autoritățile de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.

„Cât despre evoluţia numărului de cazuri, ‘important este trendul’. Trebuie să avem o perioadă de 1-2 săptămâni ca să putem spune că pandemia se află într-o anumită fază a evoluției.

Așa cum am ajuns foarte rapid de la 400 la 700 de cazuri în câteva zile, sigur că se poate ajunge și la cifre mai mari. Trendul descrescător să știți că nu vine de la sine, am auzit și teorii – ‘oricum în 2-3 săptămâni începe să scadă transmiterea’ – , dar nu există motivație științifică care să reflecte acest lucru.

În toate țările unde s-a renunțat la distanțare fizică și la utilizarea măștii a crescut numărul de cazuri, fără să existe semnele unei scăderi din senin, pentru că acest lucru nu se poate întâmpla. Cu cât ne expunem mai mult, cu atât transmiterea va fi mai intensă”, a avertizat lexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: