Evenimentul Zilei > Actualitate > Avem și în România lilieci cu coronavirus! Cum ne ferim de pericol
Avem și în România lilieci cu coronavirus!  Cum ne ferim de pericol

Avem și în România lilieci cu coronavirus! Cum ne ferim de pericol

Credeați că liliecii cu coronavirus sunt doar în China? Nici vorbă. Ei trăiesc bine – mersi și în România. Noroc că noi nu îi mâncăm.

Pandemia de COVID-19 este pusă pe seama unor specii de lilieci din Wuhan, purtători de coronavirus. De la ei, SARS-COV 2 s-ar fi transmis la pangolini și apoi la om, după ce animalele ar fi fost consumate. Între timp, virusul a suferit și o serie de mutații.

Dragoș Ştefan Măntoiu, director coordonator al Asociaţiei Wilderness Research and Conservation, arată că în România există inclusiv lilieci purtători de coronavirusuri. ”Atât timp cât nu-i mâncăm, nu va fi nici o problemă pentru noi”, este mesajul cercetătorului, potrivit Libertatea.

În țara noastră, liliecii sunt animale ocrotite prin lege. Cei care omoară mamiferele înaripate se aleg cu dosar penal. Specialistul a mai explicat, pentru aceeași sursă, că  avem, în total, 32 de specii de lilieci, din care, în București, se regăsesc 11. De exemplu, în zona Băneasa s-au aciuat multe colonii mari, de 500 – 600 de animale, care locuiesc și foarte aproape unele de altele.

Între specii sunt și unele purtătoare de coronavirus. ”Există cinci specii în România care pot purta coronavirus, alte tipuri de coronavirus decât acesta care a provocat pandemia. Liliecii cu potcoavă sunt extrem de specializați ca habitat, stau doar în peșteri, stau doar în habitate carstice, cu calcare și populațiile sunt mici.

Și aceste specii nu au contact cu oamenii și chiar dacă ar avea, aceste coronavirusuri care există în ei nu au suferit mutații ca să devină zoonoze”, a mai explicat Dragoș Ștefan Măntoiu pentru Libertatea.