Avantajele incredibile ale alimentelor picante

Avantajele incredibile ale alimentelor picante

Consumarea cu regularitate a alimentelor picante este asociată cu o mai mare longevitate şi cu un risc mai mic de cancer, boli coronariene şi respiratorii, potrivit unui studiu realizat în China şi publicat de revista britanică British Medical Journal.

"Analiză noastră a arătat o corelaţie inversă între consumul de alimente picante şi mortalitatea generală precum şi cu unele cauze de deces (cancer, boli de inima şi boli respiratorii)", a evidenţiat grupul de cercetători chinezi, citat de Agerpres. Practic, studiul efectuat pe un eşantion de aproape o jumătate de milion de chinezi pe parcursul mai multor ani, a evidenţiat că "cei care mănâncă alimente picante aproape în fiecare zi au un risc cu 14% mai mic să moară în comparaţie cu cei care mănâncă picant mai puţin de o dată pe săptămâna".

Această asociere se aplică atât bărbaţilor, cât şi femeilor şi pare mai puternică pentru cei care mănâncă picant şi nu beau alcool. De asemenea, consumul frecvent de alimente picante este asociat în mod specific cu un risc mai mic de deces provocat de cancer, boli de inima şi respiratorii.

"Aceste rezultate sunt în concordanţă cu cele anterioare care arătau potenţialele efecte protectoare ale alimentelor picante asupra sănătăţii umane", spune echipa internaţională condusă de cercetători de la Academia Chineză de Ştiinţe Medicale, care semnează articolul din BMJ.

Condimentul cel mai consumat în China este 'capsicina' (un alcaloid care se găseşte în diferite specii de ardei iute) care, potrivit cercetătorilor, ar putea avea efecte antiobezitate şi este antiinflamator, antioxidant şi anticancer. Cercetătorii recunosc că acest studiu pune în evidenţă numai "observaţii" şi nu se poate stabili o ordine cauzală asupra acestei legături, mai notează AFP care remarcă şi faptul că în ciuda dimensiunii mari a eşantionului, studiul prezintă deficienţe, între care în special lipsa de informaţii detaliate cu privire la compoziţia meselor servite de participanţi.

"Nu se ştie dacă aceste corelaţii observate sunt rezultatul direct al consumului de condimente sau pur şi simplu al altor elemente pozitive din produsele alimentare, dar care nu au fost măsurate", a comentat dr. Niţă Forouhi, specialist în nutriţie şi epidemiologie la Universitatea Cambridge, care nu a fost implicată în studiul realizat în China. Într-un comentariu publicat de BMJ, această a evocat o posibilă corelare a rezultatelor studiului cu băuturile consumate de chinezi, cum ar fi apă şi ceaiul, băute în cantităţi mai mari de către cei care mănâncă mai condimentat.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă consumul de alimente picante poate îmbunătăţi sănătatea şi reduce în mod direct mortalitatea sau chiar dacă este vorba despre alte obiceiuri alimentare şi stiluri de viaţă pozitive pentru sănătate.