Evenimentul Zilei > Actualitate > Autorităţile indiene vor avea acces la informaţiile schimbate prin BlackBerry
Autorităţile indiene vor avea acces la informaţiile schimbate prin BlackBerry

Autorităţile indiene vor avea acces la informaţiile schimbate prin BlackBerry

Research in Motion (RIM) le va permite autorităţilor indiene acces la informaţiile schimbate de utilizatorii BlackBerry, începând cu 1 septembrie, pentru a evita interzicerea serviciului.

Deocamdată, RIM a câştigat o perioadă de graţie de două luni.

În India, circa un milion de persoane deţin telefoane BlackBerry. Dacă RIM nu ar fi cedat presiunilor autorităţilor de la New Delhi, acestea ar fi blocat serviciile de poştă electronică şi cel de tip messenger.

Guvernul indian se teme că militanţii islamici ar putea folosi aceste servicii, disponibile prin BlackBerry, pentru a plănui atacuri teroriste.

Nu doar RIM a intrat în atenţia autorităţilor de la New Delhi. Astfel, RIM, Google şi Skype vor fi  obligate să dezvolte o reţea locală de servere care să permit monitorizarea completă a informaţiilor transmise prin intermediul serviciilor oferite de aceşti furnizori.

BlackBerry a fost ales de circa 46 de milioane de utilizatori din întreaga lume datorită codurilor de criptare a mesajelor transmise cu ajutorul acestui dispozitiv.

Concesiile făcute guvernului indian ar putea fi urmate de altele, acordate autorităţilor din Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită. Însă, spun analiştii, aceste ”breşe” în securitatea informaţiilor schimbate de utilizatori va afecta încrederea acestora în serviciile oferite de RIM şi va conduce la scădearea valorii companiei canadiene.