Evenimentul Zilei > International > Austria impune noi măsuri. Reguli mai dure la granițe
Austria impune noi măsuri. Reguli mai dure la granițe

Austria impune noi măsuri. Reguli mai dure la granițe

Începând de miercuri, 10 februarie 2021, Austria impune alte măsuri persoanelor care doresc să intre pe teritoriul național.

Austria impune noi măsuri. Măsura va fi aplicată la toate punctele de intrare în țară, inclusiv la cele dinspre Ungaria, folosite zilnic de mii de români. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii alarmante a numărului de persoane infecare cu noul coronavirus.

Pentru a putea intra în Austria, persoanele în cauza trebuie în prima fază să se înregistreze online. Pasul doi se referă la instituirea unei perioade de autoizolare, la intrarea în țară. Cei care doresc să iasă mai repede din perioada de autoizolare pot face un test PCR sau cu antigen pentru Covid19.

Noile reguli cuprins și o serie de persoane exceptate de la aceste măsuri. Astfel lucrătorii transfrontalieri, cei sezonieri şi cei forestieri, dar și călătorii de pe cursele internaţionale pot să nu se autoizoleze. În plus, și cei care ajung în Austria pentru tratamente medicale pot să nu stea în carantină.

Presa din Austria scrie că șirurile de autotrenuri și camioane de la granița cu Serbia, sunt tot mai lungi.

Avertisment oficial. Austria impune noi măsuri

Ministerul de Externe de la București a avertizat cetățenii români cu privire la regulile impuse de statul austriac. Primele măsuri au fost luate de Austria începând cu data de 15 ianuarie 2021, se referă la toți cetățenii Uniunii Europene.

Încă de acum o lună, statul austriac a solicitat completarea unui formular online, care trebuie prezentat la punctul de frontieră. Modelul de completat îl puteți găsi aici.  Persoanele care călătoresc în Austria, inclusiv din România, vor fi plasate în carantină imediat după intrarea pe teritoriul austriac. Pentru o perioadă de 10 zile, persoana se va autoizola la domiciliu sau într-o locație adecvată, ale cărei costuri trebuie suportate din bugetul personal.

În plus, începând cu data de 10 februarie 2021, toate persoanele trebuie să prezinte, la intrarea în Austria, rezultatul negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, de tip PCR sau antigen, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.

În situația în care testul nu poate fi prezentat la intrare, acesta trebuie efectuat în cel mult 24 de ore de la data intrării în Austria. Documentul care atestă efectuarea testului trebuie să conțină: numele și prenumele persoanei testate, data nașterii, data și ora prelevării probelor. În plus, rezultatul testului, trebuie scris și în limba engleză sau germană. Documentul trebuie să poarte semnătura, ștampila instituției sau codul de bare, respectiv codul QR.