Australian Open 2011: Fenomenul Dolgopolov

Australian Open 2011: Fenomenul Dolgopolov

Turneul de Mare Şlem Australian Open este recunoscut pentru numele-surpriză pe care le propune an de an tenisului mondial. Un jucător ucrainean de 22 de ani face senzaţie la Australian Open, după Tsonga eliminându-l şi pe Soderling.

Dacă, în 2006, cipriotul Marcos Baghdatis uimea lumea şi se califica în finală, iar în urmă cu trei ani francezul Jo-Wilfried Tsonga - aflat la prima participare la turneul de la Antipozi - atingea şi el ultimul act la Melbourne, în acest an, surpriza de la Australian Open vine din Ucraina şi se numeşte Alexandr Dolgopolov.

Fără vreun succes notabil în palmares, Dolgopolov (22 de ani) a reuşit să se califice în sferturile de finală învingându-l, în cinci seturi (1-6, 6-3, 6-1, 4-6, 6-2), pe suedezul Robin Soderling, al patrulea favorit al întrecerii.

Ucraineanul se va lupta pentru un loc în semifinale cu britanicul Andy Murray. Celelalte partide din "sferturi" sunt: Rafael Nadal (1) - David Ferrer (7), Tomas Berdych (6) - Novak Djokovici (3) şi Roger Federer (2) - Stanislas Wawrinka (19).

Ne puteți urmări și pe Google News

Alexandr DolgopolovA debutat la Bucureşti

Ucraineanul a debutat în circuitul ATP chiar la Bucureşti, în 2006, pe când avea doar 17 ani. Atunci, Dolgopolov a fost eliminat în runda inaugurală a turneului de la Arenele BNR, cedând în două seturi în faţa belgianului Christophe Rochus.

Fiul unui fost jucător de tenis, devenit între timp un antrenor de succes, şi al unei foste gimnaste, Alexandr şi-a petrecut copilăria pe terenurile de tenis, ţinând pentru prima oară racheta în mână la vârsta de 3 ani. Purtat peste tot în lume de tatăl său, care l-a pregătit multă vreme pe fostul campion ucrainean Andrei Medvedev (ex-finalist la Roland Garros), Alexandr participa adesea la schimburi de mingi amicale cu vedetele tenisului mondial din deceniul trecut.

Un concurent redutabil în turneele Challenger, unde are cinci succese, Dolgopolov a explodat în circuitul profesionist în ultimul an şi jumătate. Dacă, în iunie 2009, ocupa locul 374 în ierarhia mondială, ucraineanul se numără, de câteva luni bune, printre cei mai buni 50 de jucători ai lumii, iar evoluţia excelentă de la Australian Open îl va propulsa în topul celor mai buni 30 de jucători din ierarhia ATP.

Surprinzător, Dolgopolov nu a jucat încă o finală la profesionişti. De exemplu, la aceeaşi vârstă (22 de ani), spaniolul Rafael Nadal cucerise deja cinci titluri de Mare Şlem şi ocupa poziţia secundă în clasamentul mondial.