Curierul  in varsta de 25 de ani, acuzat de complot pentru uciderea soldatilor americani de la baza aeriană RAF Lakenheath din estul Angliei, a fost condamnat vineri de un tribunal britanic pentru pregătirea unor acte teroriste,potrivit Parchetul Coroanei Serviciului Britanic.

Anchetatorii britanici s-au temut de faptul ca, in cazul in care telefonul iPhone 5S a lui Khan ar fi fost blocat, preluarea datelor ar fi fost foarte dificila, conform sursei CNN. Acțiunea lor rapidă a ajutat astfel la evitarea unor probleme similare cu cele din cazul San Bernardino, California, din decembrie.

FBI-ul nu a avut aunci acces la telefonul iPhone 5C al lui Syed Farook pentru aproape patru luni, pentu ca acesta era blocat. Luni, Departamentul de Justiție a anunțat faptul ca FBI-ul a obținut în cele din urmă accesul la datele de pe telefon. FBI-ul si Apple a fost implicat în proceduri judiciare, după ce autoritățile din SUA au încercat să forteze Apple sa ofere o soluție tehnologică pentru a debloca telefonul.

Khan a fost arestat la mijlocul lunii iulie 2015. Ofițerii de poliție sub acoperire care au pretins ca sunt managerii, au mers la locul său de muncă și a cerut să repoartele de lucru ale curierului. Când acestia l-au contrazis in legatura cu locul unde se afla intr-o anumita zi, acesta le-a aratat pe Iphone fisa de lucru din ziua respectiva,

Ofițerii sub acoperire i-au cerut lui Khan sa le inmaneze telefonul, dupa care acestia l-au arestat. Polițistii au avut la dispozitie 30 de secunde pentru a schimba parola telefonului, inainte ca acesta sa se blocheze.

"A fost foarte important sa intram in posesia telefonului. Multe dovezi prezentate in instanța de judecată au fost preluate de pe acest telefon," a declarat Dean Haydon, directorul Comandamentului de Combatere a Terorismului din cadrul Poliției Metropolitane din Marea Britanie.

Haydon a declarat pentru CNN ca telefonul fusese folosit de Khan pentru a tine legatura cu luptători ISIS. "Telefonul ar fi fost folosit pentru a contacta luptători Daesh din Siria prin mesaje text, prin e-mail sau prin aplicații de social media. A existat de asemenea o mare cantitate insemnata de materiale extremiste sau teroriste, incusiv despre cum sa produci o bomba ", a declarat acesta, citat de CNN.