Oficiali ai guvernului, care au dorit să-şi păstreze anonimatul şi reprezentantul parlamentului dominat de opoziţie, Angel Alvarado au decrata pentru Reuters că aurul a fost transportat din bancă cu maşini guvernamentale într-o perioadă când paza instituţiei nu era prezentă, iar preşedintele băncii Calixto Ortega era plecat în străinătate, transmite Rador.

Potrivit declarației lui Alvarado, guvernul condus de Maduro plănuieşte să valorifice aurul în mod ilegal.

În urma căderii pieţei petroliere şi din cauza sancţiunilor americane, guvernul venezuelean are mari probleme de lichidităţi, de aceea a încercat încă de la sfârşitul lunii ianuarie să recupereze de la banca centrală britanică (Bank of England) o parte din rezervele sale de aur depozitate acolo. Este vorba despre 31 de tone de aur în valoare de 1,3 miliarde de dolari. Până acum banca a refuzat solicitarea preşedintelui venezuelean. Tot la sfârşitul lunii ianuarie s-a aflat că Venezuela doreşte să vândă mai multe tone de aur Emiratelor Arabe Unite pentru ca ţara să poate să-și păstreze solvabilitatea. Firma de investiţii Noor Capital cu sediul în Abu Dhabi a recunoscut că a cumpărat trei tone de aur din Venezuela însă – în urma avertizărilor venite de la Washington – a promis că în viitor se va abţine să facă noi tranzacţii, până când situaţia politică se va stabiliza în Venezuela.

Deputatul opoziţiei, Carlos Paparoni a declarat la începutul lunii februarie că guvernul condus de Maduro a vândut  anul trecut 73 de tone de aur Emiratelor Arabe Unite şi Turciei în valoare de 900 milioane de dolari.

Potrivit datelor statistice de anul trecut, în băncile din Venezuela au mai rămas 140 de tone de aur, ceea ce reprezintă cantitatea cea mai redusă din ultimii 75 de ani. Dacă informaţiile privind retragerea a 8 tone de aur din Banca Centrală a Venezuelei sunt reale, atunci înseamnă că au mai rămas 138 de tone de rezervă, ceea ce este o cantitate egală cu cea păstrată în seifurile Bank of England.