Agenţia atomică rusă (Rosatom) a anunţat iniţial că cinci persoane au murit, iar trei au fost rănite după explozia produsă pe 8 august în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară.

Surse medicale citate de publicaţia Novaia Gazeta au anunțat că două dintre persoanele rănite în explozie au murit din cauza contaminării radioactive, înainte de a fost transportate la Moscova pentru tratament: „Doi dintre pacienţi au murit înainte de a fi aduşi la aeroport. Concentraţia de radiaţii a fost foarte mare, iar simptomele de contaminare s-au agravat rapid”. Cei doi pacienţi care au murit erau specialiști implicați în domeniul militar.

Rosatom a anunțat că o explozie accidentală a avut loc în zona arctică în timpul testării unor noi tipuri de „armament” subliniind că, în ciuda acestui grav accident, proiectele militare vor continua.

Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).

Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Ulterior, în cursul unei vizite în Franța, Vladimir Putin de declarat: „Nu există niciun risc şi nicio creştere a nivelului de radiaţii”. Cu aceeași ocazie liderul rus a mai afirmat: „Am trimis experţi la faţa locului, iar situaţia este sub control. Au fost aplicate măsuri preventive şi nu se poate întâmpla nimic neaşteptat. ”