Exclusiv. Au început lucrările pentru extinderea magistralei 6 de metrou. Foto

Exclusiv. Au început lucrările pentru extinderea magistralei 6 de metrou. Foto Metrou. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Exclusiv. Asocierea de constructori și proiectanți din Turcia a început lucrările pentru extinderea magistralei 6 de metrou. Șantierele, deja în lucru, ar urma să fie finalizate în 2027.

S-au început lucrările pentru extinderea magistralei 6

Una dintre stațille aflate deja în lucru este Piața Montreal. Șantierul a început pe 18 decembrie 2023 și ar urma să fie finalizat în luna martie a anului 2027.

În acest sens constructorii au împrejmuit deja zona, iar lucrările se desfășoară în prezent la jumătatea distanței dintr Casa Presei și Fântâna Miorița, în sensul de mers spre Otopeni.

Piața Montreal

Sursă foto: Arhiva EVZ

A doua stație aflată în lucru și care ar urma să fie finalizată în aceeași perioadă este Gara Băneasa. Constructorul turc a început defrișările în zonă pentru a putea începe săpăturile.

Ne puteți urmări și pe Google News
gara baneasa

Sursă foto: Arhiva EVZ

Metrorex extinde Magistrala 6  din stația 1 Mai până la Aeroportul Internațional Henri Coandă

Indicatorii tehnico-economici pentru Magistrala 6 de metrou – traseul Gara de Nord – Aeroportul Otopeni – au fost aprobați prin Hotărâre de Guvern, inițiată de către Metrorex și Ministerul Transporturilor. Menționăm că Magistrala 6 extinde rețeaua actuală de metrou de la stația 1 Mai până la Aeroportul Internațional Henri Coandă București, pe o distanță de 14,2 km și cu o capacitate de transport de 50.000 de călători pe oră. Acest nou traseu va asigura o legătură directă între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni.

Asocierea de constructori și proiectanți din Turcia se ocupă de execuția porțiunii Tokyo – Aeroport Otopeni de 7,6 kilometri. Contractul are o valoare de 1,27 miliarde de lei , fără TVA.

Finanțarea este asigurată din bugetul de stat și din surse externe rambursabile, iar lucrările sunt programate să dureze 4 ani.

Pentru linia de metrou către Aeroportul Otopeni, Guvernul Japoniei a acordat un împrumut de 320 de milioane de euro încă din 2010.

După finalizare, acest segment va completa traseul Magistralei 6 și va asigura conexiunea între stația de metrou 1 Mai și Aeroportul Otopeni.

Care este traseul final al magistralei 6 de metrou

Traseul va include 12 stații, amplasate după cum urmează:

 1. Stația Pajura –  în lungul căii ferate, în ampriza străzii Băiculești;
 2. Stația Expoziției – în cadrul ariei delimitate de Bulevardul Expoziției, Bulevardul Poligrafiei și strada Parcului, în proximitatea complexului expozițional Romexpo;
 3. Stația Piața Montreal– de-a lungul Bulevardului Mărăști, între cele două pasaje subterane auto dinspre Drumul Național București-Ploiești către Bulevardul Mărăști, respectiv Șoseaua Kiseleff, în proximitatea Parcului Herăstrău și a clădirii Presei Libere;
 4. Stația Gara Băneasa– adiacent Drumului Național București-Ploiești, pe espalanada din fața Gării CFR Băneasa;
 5. Stația Aeroportul Băneasa– adiacent Drumului Național București-Ploiești, în proximitatea Aeroportului Băneasa;
 6. Stația Tokyo – de-a lungul Drumului Național București-Ploiești, în proximitatea Complexului Comercial Băneasa;
 7. Stația Washington– adiacent Drumului Național București-Ploiești, în zona intersecției acestuia cu străzile Jandarmeriei și Bulevardul Liviu Librescu, în zona Institutului de Meteorologie, în zona de Est a podului rutier;
 8. Stația Paris – de-a lungul Drumului Național București-Ploiești, în nordul străzii Aleea Padina, în proximitatea Liceului Francez Anna de Noailles și a Țiriac Auto Service;
 9. Stația Bruxelles– de-a lungul Drumului Național București-Ploiești, la Nord  de linia de centură a Capitalei, în dreptul piciorului pasajului rutier de subtraversare a căii ferate de centură înspre orașul Otopeni;
 10. Stația Otopeni– în orașul Otopeni, de-a lungul străzii Calea Bucureștilor la intersecție cu strada 23 August;
 11. Stația Ion I. C. Brătianu – în lungul străzii Calea Bucureștilor, între străzile Zborului și Nicolae Grigorescu;
 12. Stația Aeroportul Otopeni– sub parcarea aferentă Aeroportului Internațional Henri Coandă – Otopeni.