Când au administrat medicamente antiretrovirale pacienților infectați cu coronavirus, medicii chinezi s-au bazat pe rezultatele unui studiu realizat în anul 2004, după izbucnirea SARS, la care a avut răspunsuri favorabile.

Este vorba, mai exact, despre lopinavir și ritonavir, care folosite împreună scad cantitatea de celule HIV din sângele unui pacient, eliminând capacitatea virusului de a se reproduce și de a ataca sistemul imunitar.

Chinezii au combinat aceste două antiretrovirale cu un altul numit oseltamivir (Tamiflu), în speranța că acest cocktail poate acționa împotriva noului coronavirus.

,,Acești agenți antiretrovirali par a fi eficienți, dar nu putem fi siguri în acest moment”, a declarat Tan Chorh Chuan, om de știință tailandez.

Un pacient chinez de 71 de ani din Thailanda a avut test negativ la 48 de ore de la administrarea celor trei medicamente.

Studiul din 2004 a arătat că antiretroviralele utilizate la pacienții cu SARS au avut „beneficii clinice substanțiale”, însă studiile aleatorii pe 41 de pacienți cu coronavirus au arătat „limitări”, potrivit cercetărilor publicate în revista The Lancet pe 24 ianuarie. Alte studii se arată „promițătoare”, iar acum un nou studiu clinic a început în Wuhan.

,,Pacienților diagnosticați cu gripă comună li se recomandă adesea un medicament antiviral cunoscut în sub numele de Tamiflu. Dar gripa sezonieră este foarte diferită de coronavirusul chinezesc”, a declarat Sylvie van Der Werf, de la Institutul Pasteur din Paris.

Autoritățile chineze lucrează împreună cu companiile farmaceutice pentru a determina dacă remdesivir, un medicament utilizat pentru a trata SARS, ar putea fi eficient și în cazul noului coronavirus. De asemenea, sunt în curs de dezvoltare tratamente complet noi pentru a ucide virusul Wuhan, informează 360 medical.

Te-ar putea interesa și: