Au făcut tunning la Palatul Culturii

Au făcut tunning la Palatul Culturii

Acoperişul original a fost înlocuit cu o tablă ieftină şi stridentă, iar culoarea pereţilor a căpătat o nuanţă incertă, care face vestitul monument să pară un decor de mucava.

Mai mult de 10 milioane de euro investiţi, o mare mulţime de trecători descumpăniţi şi autorităţi care dau din umeri şi aşteaptă să plouă. Acesta este rezultatul proiectului de renovare a Palatului Culturii din Iaşi, comparat acum de ieşeni cu palatele cu turnuleţe ale romilor.

Ardezia care acoperea clădirea monument istoric a fost înlocuită cu tablă din zinc ce străluceşte-n soare de te orbeşte.

În ţară nu există specialişti

Ne puteți urmări și pe Google News

În privinţa pereţilor, proiectanţii spun că s-a ales o culoare cât mai apropiată de cea iniţială. "Nu aş putea să spun exact ce culoare este, a fost aleasă dintr-o paletă largă de culori, s-au făcut mai multe combinaţii, teste, omologări, probe", a spus Viorica Frunză, reprezentantul SC Impex Romcatel Sa, firma care a făcut proiectul.

Cert este că noua culoare este un fel de roz-somon, contrastând cu cenuşiul neutru al prafului de piatră folosit în construcţia originală. Aşa că, acum, bătrânul palat, inaugurat în 1907 în prezenţa lui Carol I şi reprezentând unul dintre cele mai importatnte zece monumente ale României, nu mai aduce deloc cu originalul, părând o copie de carton.

Proiectanţii şi autorităţile dau în cor vina pe bani şi spun că bugetul nu le-a permis o altă soluţie. "Ar fi fost înfiorător de scump să punem ardezie, ca să nu mai spun că în ţară nu există specialişti pentru o lucrare de acest gen", a precizat Viorica Frunză.

Să vină ploaia

Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional Moldova, recunoaşte că lucrarea creează un disconfort vizual destul de mare.

"Sigur că, dacă ar fi fost mai mulţi bani s-ar fi ajuns la altă soluţie, ardezia în loc de tablă. Însă toate comisiile care au fost până în prezent neau asigurat că tabla se va patina şi va arăta mai bine în timp. Palatul de la Ruginoasa a fost acoperit cu acelaşi tip de tablă acum câteva luni, iar acum arată bine, tabla s-a patinat mai repede. Acolo ploua mai mult, e mai umed şi mai sunt şi copaci în jur care ţin umbră", a spus Stratulat.

Tot în ploaie îşi pune speranţele şi Vasile Munteanu, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură: "Contează mult factorii naturali pentru ca tabla să-şi schimbe culoarea mai repede. Soluţia tablei de zinc a fost aprobată de arhitecţi şi istorici de renume".