Evenimentul Zilei > Actualitate > Atragerea fondurilor europene, prioritară pentru candidatul PMP la președinția CJ Timiș
Atragerea fondurilor europene, prioritară pentru candidatul PMP la președinția CJ Timiș

Atragerea fondurilor europene, prioritară pentru candidatul PMP la președinția CJ Timiș

Candidatul Partidului Mișcarea Populară la președinția Consiliului Județean Timiș, Cornel Mircea Sămărtinean, își propune să crească rata de absorbție a fondurilor europene la nivel județean.

Deputatul Cornel Mircea Sămărtean a decis să-și asume candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș pentru ca, prin deciziile pe care le va lua, să schimbe în bine viața oamenilor din teritoriu.

„Eu cred că din postura de președinte al consiliului județean ajungi să influențezi mult mai repede viețile oamenilor, iar efectele deciziilor pe care le iei sunt mult mai repede vizibile. Timp de 8 ani, cât m-am luptat pentru județul Timiș în Camera Deputaților, am observat că deciziile luate acolo, la București, întârzie nepermis de mult să influențeze în bine viața oamenilor din teritoriu”, a declarat Cornel Mircea Sămărtinean.

Potrivit spuselor sale, ca președinte al Consiliului Județean va putea schimba acest lucru, prin măsurile pe care le va adopta și care vor avea impact imediat asupra vieții cetățenilor.

„Până la urmă acesta este scopul meu și acesta ar trebui să fie scopul fiecărui politician, indiferent că e la București în parlament sau în teritoriu, în adminstrația județeană sau locală”, a explicat candidatul PMP.

În situația în care va fi ales, Cornel Mircea Sămărtinean și-a propus o listă de priorități între care, și creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene la nivel local. Pentru aceasta, el intenționează să-și constituie o echipă de colaboratori specialiști în scrierea și implementarea proiectelor din fonduri europene.

„Eu vreau să construiesc la consiliul județean o echipă de profesioniști care să atragă fonduri europene. Rata de absorbție a fondurilor europene este foarte mică – sub 35% la nivel local. Asta se traduce prin faptul că sunt bani disponibili pentru dezvoltarea Timișului, dar nimeni nu știe să scrie proiecte bune pentru a-i atrage”, a subliniat Cornel Mircea Sămărtinean.

Timișul trebuie să ajungă Bihorul sau Sibiul

Candidatul PMP a arătat că la acest moment, la nivelul Consiliului Județean Timiș nu există o echipă de profesioniști în scrierea proiectelor europene, iar acest lucru reprezintă o problemă, având în vedere că banii europeni „sunt gratis” și nu trebuie rambursați.

„Unde mai pui că fondurile europene sunt mai greu de fraudat prin licitații aranjate și deci, mult mai greu de sifonat acoliților politici. Atunci e mai ușor să spui «Nu sunt bani» decât să te zbați să atragi fonduri europene. De ce în alte județe, cum e Bihorul, Brașovul sau Sibiul se poate – rata de absorbție a fondurilor europene fiind de peste 80% – iar la noi, în Timiș nu se poate?”, s-a întrebat candidatul PMP.

Potrivit spuselor sale, cu o echipă bună de specialiști, plătiți bine, în patru ani s-ar putea atrage bani necesari finanțării tuturor investițiilor publice de care are nevoie județul Timiș.

„În 4 ani, cu această echipă putem finanța toate lucrările de care are nevoie Timișul. Pentru atragerea specialiștilor vom oferi pachete salariale atractive și stimulente chiar și prime de succes, la fel ca în mediul privat de elită”, a mai spus Mircea Sâmărtean.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE