Organizația Centrul Filia a postat, în urmă cu două zile, pe o rețea de socializare, o scrisoare deschisă către firma Speed Taxi din București. Aceasta a stârnit îngrijorare, din moment ce se specifica faptul că o tânără studentă de 23 de ani, voluntară la Centrul Filia, a fost, în noaptea de vineri spre sâmbătă, victima unui taximetrist pervers.


„Apoi a continuat să spună că vrea sex oral și a repetat asta de câteva ori”, a declarat tânăra


Fata este absolventă a Școlii Naționale de Administrație și Științele Politicii. La puțin timp după acest episod, „tânăra a plecat în Italia, într-o excursie programată”, spun reprezentanții FILIA.

Mărturia fetei

Pe aceeași pagină de socializare a fost postată și mărturia studentei. „Vineri, am mers în Centrul vechi cu niște prieteni. Era târziu când am ieșit (…) Am urcat în taxi …Am urcat în spate, așa fac mereu (…)Nu am vorbit cu taximetristul (…) a spus că nu are mărunt și am râs spunând că nu pot plăti cu cardul. Spunea că trebuie să schimbăm banii sau să găsim un bancomat….a oprit într-un câmp, la Lacul Morii. (…)Atunci a spus că vrea să facem sex (…). Am reușit să scot telefonul și să formez 112. (…) «Ajutor, taximetristul vrea/încearcă să mă violeze!», iar în clipa următoare mi-a smuls telefonul din mână. A coborât și a deschis portiera din spate, bloca ieșirea cu corpul lui și spunea să-i fac sex oral…”, explică fata în declarație. Ea a relatat și că taximetristul ar fi venit apoi pe bancheta din spate și că i-ar fi spus să o lase să iasă pentru că îi este rău. Bărbatul ar fi plecat după aceasta, cu tot cu geanta în care erau actele. Mai spune că ar fi mers pe jos până la casele din zonă, ar fi urcat pe un gard și apoi ar fi ajuns într-o curte, unde a strigat după ajutor. Oamenii au sunat la 112 și, în scurt timp, o echipă de polițiști de la Secția 21 a ajuns acolo.

„De ce nu a venit la noi?”

Reprezentanții firmei de taximetrie spun că au aflat despre acest caz în același timp cu presa și că ar fi avut toate motivele să lămurească situația și să-l identifice pe presupusul angajat pentru a nu strica imaginea firmei. „Dacă i-au fost furate actele, de ce nu a venit la noi, mai ales că trebuia să p l e c e în Italia. Aici poate îl identifica pe autor”, a spus un reprezentant al societății. Firma de taximetrie ia în calcul și ipoteza unui scenariu al concurenței, dar a precizat că „tratează cu maximă seriozitate sesizarea depusă la poliție”. Poliția Capitalei a precizat, pentru EVZ, că un echipaj a ajuns, în jurul orei 03.00, în zona Lacul Morii, după apelul de la 112. S-a refăcut traseul, iar fata a depus apoi o plângere la Secția 21. De atunci, s-au făcut mai mulți pași în investigație, spun anchetatorii.

Ce trebuie să facă o femeie amenințată de viol

Psihiatrul Gabriel Diaconu spune că, atunci când o femeie simte că va fi agresată sexual, telefonul ar trebui să aibă un rol major. Mai exact, o funcție de apel automat 112. „Se cheamă speeddial. Dacă apeși lung o tastă, se formează numărul. Cei de la 112 ar trebui să aibă o politică în privința telefoanelor la care omul sună ambiental și nu răspunde imediat la solicitarea operatorului. Se poate sugera astfel adresa orientativă și se poate cere ajutor”, spune psihiatrul. În plus, sugerează medicul, mai bine încerci să eviți să apari în ținute provocatoare în locuri și la ore nepotrivite. Admițând că lucrurile ajung într-o situație în care crima sexuală devine inevitabilă, nu sunt cuvinte pe care să le poți oferi victimei. „Există experiența supraviețuitorilor unei astfel de agresiuni. Majoritatea au considerat că dacă nu antagonizează agresorul își cresc șansele să «scape». E incorect să propui victimei să se supună, să nu supere violatorul. Femeile agresate astfel trebuie să înțeleagă că au nevoie de o expertiză medicolegală. E singura șansă prin care un violator poate fi pedepsit!”, a mai adăugat dr. Diaconu. În plus, trebuie să depună o plângere la poliție. Fără aceasta, chiar dacă violul este imprescriptibil, anchetatorii nu se pot autosesiza.

Te-ar putea interesa și: