Evenimentul ZileiActualitateAtenție! Iei antibiotice? Află ce trebuie să eviți în perioada tratamentului!

Atenție! Iei antibiotice? Află ce trebuie să eviți în perioada tratamentului!

Atenție! Iei antibiotice? Află ce trebuie să eviți în perioada tratamentului!
Atenție! Iei antibiotice? Când iei antibiotice, trebuie să eviți consumarea unor preparate în preajma lor. De ce? Există alimente ce pot favorize apariția efectelor secundare sau pot cauza reacții adverse sau agrava unele probleme de sănătate.

Potrivit csid.ro, cei care urmează un tratament cu antibiotic trebuie să evite să bea alcool pe tot parcursul terapiei, deoarece alcoolul duce la inactivarea antibioticelor.

Cafeaua favorizează apariţia efectelor secundare

Cafeaua prezintă „antagonism de efect”, adică are efect de stimulare a secreţiei gastrice, reducând eficacitatea medicamentelor antiulceroase. Mai mult, cofeina creşte efectele secundare (digestive şi cardiace), ale teofilinei, un bronhodilatator folosit în tratarea astmului.

Această băutură mai poate, în acelaşi timp, diminua acţiunea unor calmante, precum benzodiazepinele, şi duce la creşterea acţiunii diureticelor.

Nici băuturile acide nu sunt scutite de efecte negative

Acestea influenţează absorbţia unor medicamente ca ampicilina, oxacilina, penicilina V, eritromicina. Medicii recomandă persoanelor care urmează un tratament cu aceste medicamente să le administreze, în general, la aproximativ două sau trei ore după masă, atunci când pH-ul gastric este mai redus.

Laptele diminuează efectul medicamentelor

În ceea ce priveşte laptele, recomandarea este ca acesta să se bea după o jumătate de oră de la ingerarea pastilelor, pentru că lactatele diminuează efectul medicamentelor, mai ales în cazul tetraciclinei. Pacienţii pot bea lapte sau mânca iaurt după cel puţin 30 de minute de la ingerarea pastilei şi niciodată înainte de a lua medicamentul.

De asemenea, sucul de grepfrut are un efect extrem de periculos asupra organismului atunci când medicamentele sunt luate cu acest lichid.

El interferează cu un număr mare de medicamente, precum cele pentru persoanele cardiace, care suferă de reflux gastroesofagian, disfuncţie erectilă, convulsii sau tulburări ale somnului.

Sucul provoacă o creştere a absorbţiei pastilei la nivelul intestinului şi o încetinire a distrugerii medicamentului de către ficat, susţin medicii. Aceştia din urmă recomandă persoanelor care obişnuiesc să bea suc de grepfrut şi au diferite afecţiuni să amâne sucul cu cel puţin două ore de la luarea medicamentelor, pentru a evita apariţia efectelor negative.

 

 


Accesează: