Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia că roaming-ul involuntar poate aparea în localităţile de graniţă de pe teritoriul României. Aceste cazuri apar numai dacă utilizatorii au activat serviciul, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a reţelei.

În acest caz este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la reţeaua unui operator din ţara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming, se arată în comunicat. Utilizatorii pot evita accesarea involuntară a serviciilor prin selectarea manuala a reţelei şi dezactivarea opţiunii telefonului de selectare automată, prin solicitare către operator de activare a serviciului de roaming numai la cerere sau prin verificarea reţelei înainte de a utiliza dispozitivul mobil, în cazul în care selectarea reţelei ramâne pe modul automat.

Cele 512 localităţi cu risc de roaming se află în judeţele Arad, Bihor, Botoşani, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui.

Lista completă a localităţilor