Atentat pe cel mai important aeroport din Moscova: peste 35 morţi şi 130 de răniţi. Rusia a primit aseară o avertizare | VIDEO

Atentat pe cel mai important aeroport din Moscova: peste 35 morţi şi 130 de răniţi. Rusia a primit aseară o avertizare | VIDEO

O puternică explozie s-a produs, azi după-amiază, în zona aterizării curselor internaţionale de pe aeroportul Domodedovo din Moscova. Potrivit BBC News, este vorba de un atentat soldat cu cel puţin 35 morţi şi peste 130 de răniţi. Preşedintele Dmitri Medvedev şi-a amânat plecarea la Forumul Economic de la Davos.

După cum relatează agenţiile ruse de presă, în urma exploziei, s-a prăbuşit o parte din clădire şi a izbucnit un incendiu, acoperind totul cu fum. Cele mai multe dintre victime au suferit arsuri, contuzii, plăgi din cauza schijelor. Răniţii au fost duşi temporar în sala de sosire, în parcare sau la infirmeria aeroportului.

Fumul gros face dificilă intervenţia echipajelor de intervenţie. Nu se ştie până în acest moment dacă în zona în care s-a produs explozia mai sunt şi alte victime.

Bilanţul victimelor până în acest moment arată 35 de morţi şi peste 130 de răniţi, dintre care 20 în stare foarte gravă. Aceştia au fost transportaţi la spitalele din Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia a fost avertizată aseară despre un posibil atentat sinucigaş

Agenţia de presă Rosbalt scrie că Biroul Federal de Securitate din Rusia ar fi avut informaţii cu privire la prezenţa unui terorist sinucigaş în Moscova, însă datele obţinute aseară au fost insuficiente pentru a face legătura cu explozia de astăzi de pe aeroport.

Reprezentanţii biroului au precizat că, în baza informaţiilor primite aseară, a organizat cu câteva ore înainte de explozia de pe aeroport, o operaţiune în oraşul Zelenograd, la nord de Moscova, pentru a căuta un posibil terorist.

În oraşul respectiv nu au fost descoperite indicii care să facă legătură cu un posibil atentat sinucigaş, iar agenţii ruşi se pare că au fost îndreptaţi pe o pistă greşită.

Un martor, despre atentatul de pe aeroportul din Moscova

Un martor la aceste evenimente, Tatyana Papova a declarat pentru RIA Novosti că au fost date anunţuri conform cărora aeroportul funcţionează normal şi că toate cursele vor pleca la timp. "Nu sunt sigură totuşi cu privire la cursele care urmau să aterizeze aici. Angajaţii aeroportului au precizat că nu ştiu unde vor fi redirecţionate aceste curse", a mai spus aceasta.

"Am ajuns aici şi am auzit că a fost o explozie pe terminalul de sosiri. Era deja mult fum în zona din care se ridică bagajele. Era şi multă aglomeraţie pentru că lifturile şi scările rulante nu mai mergeau. Personalul de pe aeroport a organizat ieşirile de urgenţă, dar uşa era destul de îngustă şi lumea se îngrămădea. Aşa că o parte din angajaţi au spart un zid pentru a face mai mult loc. La scurt timp, aeroportul a oprit orice aterizare".

Parchetul rus a confirmat că în spatele deflagraţiei s-a aflat un atentator sinucigaş, scrie BBC News. Un martor a relatat pentru postul de radio Russkaia Slujba Novostei că aeroportul a fost învăluit de fum, iar peste tot se pot vedea oameni fără mâini şi picioare. Potrivit unei surse citate de Interfax, intensitatea exploziei este comparabilă cu detonarea a 7 kilograme de trinitrotoluen (TNT).

Aeroportul Domodedovo este situat la aproximativ 40 de kilometri distanţă de centrul Moscovei şi reprezintă o opţiune importantă pentru muncitorii şi turiştii străini care ajung în capitala Federaţiei Ruse pe calea aerului.

O cursă de pe aeroport în oraş a ajuns la 600 de dolari

Sunt zvonuri că şoferii de taxi au crescut imediat preţurile. Astfel că o cursă până în Moscova a ajuns până la 600 de dolari. Cu toate acestea, pasagerii pot lua trenurile care fac legătura între aeroport şi oraş. <iframe type="text/html" frameborder="0" src="http://www.twitvid.com/embed.php?guid=ZZKTD&autoplay=0" class="twitvid-player" title="Twitvid video player" height="360" width="610"></iframe> Ipoteze: mai mulţi atentatori, cu bombele în bagaje  Până în acest moment se merge pe mai multe teorii:

  • bomba se afla asupra unui sinucigaş (existau şi zvonuri că ar fi fost doi)
  • bomba se afla într-unul dintre bagaje.

Unul dintre poliţişti a declarat, citat de Itar-tass.com, că bomba s-ar fi aflat într-un bagaj. "Din primele informaţii disponibile, explozia a avut loc pe terminalul de sosiri, la ora 16.32, ora Moscovei", a precizat Tatyana Morozova, purtător de cuvânt în cadrul departamentului de investigaţii în transport. Pe de altă parte, mai mulţi martori oculari au declarat că doi terorişti sinucigaşi s-au aruncat în aer, în jurul orei locale 16.40 (15.40, ora României), transmite RIA Novosti. Nu a fost confirmată oficial varianta conform căreia au existat două explozii.

După ce au urmărit imaginile de pe casetele de supraveghere din aeroport, poliţia a precizat că se află în căutarea a trei persoane, care ar putea fi implicate în acest incident. De la ora 14.00, ora locală, până în momentul exploziei, pe aeroportul Domodedovo au sosit curse din New York, Dubai, Ashgabat, Cairo, Londra, Viena, Munchen, Hamburg, Tokyo, Hurgada şi Istanbul. Este posibil ca o parte dintre călătorii acestor curse să se fi aflat în continuare pe terminal. Explozia a avut loc la mică distanţă de zona cu restaurante.

Din declaraţiile martorilor, în apropiere de persoana care a declanşat bomba se aflau mulţi pasageri, şoferi de taxi şi persoane care veniseră pe aeroport să-şi întâmpine apropiaţii.

Medvedev anunţă măsuri speciale de securitate La câteva ore după explozie, președintele rus Dmitri Medvedev a participat la o scurtă reuniune cu responsabilii din transporturi și din serviciile de urgență. El a anunțat că măsuri speciale de securitate vor fi implementate pe toate aeroporturile ruse. „Este necesar să introducem un regim deosebit în toate aeroporturile și aerogările, precum și în toate marile noduri de transport”, a declarat liderul de la Kremlin, citat de RIA Novosti.

Șeful statului a admis totodată că unele legi privind securitatea nu au avut efectul scontat sau nu au fost aplicate așa cum ar fi trebuit. „Trebuie să ne asigurăm acum că cei care au suferit primesc asistența necesară”, a mai spus Medvedev.  

În iulie 2010 a avut loc un dublu atentat la două staţii de metrou din capitala Rusiei. Două femei şi-au detonat centurile cu explozibil ataşate de brâu ce conţineau între 0,500 şi 2 kilograme de trinitrotoluen (TNT). La scurt timp de la incident, separatiştii ceceni au revendicat pe internet atentatele.

Aproape 1.000 de morţi, în zece ani de teroare în Rusia. <iframe type="text/html" frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/i7rA9H-iBvo" class="youtube-player" title="YouTube video player" height="390" width="610"></iframe><iframe type="text/html" frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/z-JIDqQsMgg" class="youtube-player" title="YouTube video player" height="390" width="610"></iframe><iframe type="text/html" frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/sPTUp3XZCaI" class="youtube-player" title="YouTube video player" height="390" width="610"></iframe> <iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" src="http://www.youtube.com/embed/Rrq9v63miIY" width="610" frameborder="0" height="390"></iframe>