Administraţia Statelor Unite ale Americii a condamnat "energic aparentul atac terorist dintr-un târg de Crăciun din Berlin". Declaraţia a fost dată de Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, citat marţi dimineaţa de EFE.

Astfel, odată cu acest comunicat de presă, Casa Albă a mers mai departe decât autorităţile germane, care pentru moment nu au vorbit de atentat, deşi ministrul de Interne de la Berlin, Thomas de Maiziere, a recunoscut că au apărut indicii despre acest scenariu.

"Germania este unul dintre principalii noştri partenerii şi unul dintre cei mai buni aliaţi ai noştri, suntem alături de cetăţenii Berlinului în lupta contra tuturor acelora care atacă modul nostru de viaţă şi ameninţă societăţile noastre", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA.

Luni seara, în jurul orei locale 20:15, un camion a intrat în zona pietonală din Breitscheidplatz şi a lovit numeroase persoane ce vizitau târgul de Crăciun. Se pare că şoferul, care a fost arestat mai târziu în apropierea locului incidentului, este un pakistanez sau afgan care a ajuns ca refugiat în Germania în februarie. Camionul fusese furat de la un şantier de construcţii din Polonia.

Marţi dimineaţa, bilanţul persoanelor decedate ajunsese la 12. Forţele de securitate au comunicat pe contul de Twitter, că au fost rănite 48 de persoane, unele dintre ele având leziuni foarte grave.