Decizia vine în urma atacurilor împotriva unor rafinării din Arabia Saudită și creșterea implicită a prețului petrolului ca urmare a reducerii producției saudite, potrivit Agerpres.

În cadrul unor postări pe Twitter, Trump a anunțat că a permis utilizarea rezervelor din Rezerva Strategică de Petrol (SPR) „în caz de necesitate”. El a mai adăugat că va utiliza atât petrol cât este necesar „pentru a menține piețele bine aprovizionate”.

De asemenea, președintele american a informat că va lua și alte măsuri pentru a evita o perturbare a pieței. „Am informat toate agențiile competente să grăbească aprobările pentru conductele petroliere din Texas și alte state”, a spus el.

Decizia lui Trump vine după ce prețul petrolului brut a crescut duminică în Statele Unite cu 15%, în timp ce prețul benzinei a crescut cu 11%, potrivit Refinitiv. Și în Europa, prețul petrolului Brent a crescut cu 18 procente.

SPR este cea mai mare rezervă strategică de petrol de pe Glob, înmagazinând aproximativ 645 de milioane de barili. A fost înființată de Congres în anii 1970. Autoritățile americane au făcut uz de aceste rezerve doar de trei ori până acum, cea mai recentă utilizare a acestora fiind în iunie 2011, când războiul civil din Libia a produs un șoc pe piețele internaționale.