Martin Schulz, candidatul social-democrat la postul de cancelar al Germaniei, a atacat-o duminică pe şefa executivului Angela Merkel – în cadrul singurei dezbateri televizate care are loc între cei doi principali rivali înaintea alegerilor din septembrie – după ce ea a recunoscut că a primit refugiaţi în septembrie 2015, fără să implice în mod corespunzător partenerii europeni ai Germaniei, informează dpa, citată Agerpres.

 

Deschiderea frontierelor Germaniei pentru refugiaţi a fost una dintre cele mai controversate decizii luate de cancelarul Merkel în timpul celui de-al treilea mandat al său.

 

În timpul dezbaterii, Merkel şi-a apărat decizia de a nu închide graniţele ţării, în septembrie 2015, după ce permisese unui număr uriaş de refugiaţi să traverseze Germania. Ea a spus că "nu puteam să punem tunurile cu apă" pe cei care încercau să ajungă în Germania, adăugând că ţara sa are graniţe foarte lungi de controlat.

 

"În viaţă sunt momente în care trebuie să luăm o decizie", a comentat – potrivit EFE – politiciana conservatoare decizia adoptată de guvernul său şi de către cel austriac, la 4 septembrie 2015, de a permite intrarea în Germania a zecilor de mii de oameni blocaţi până atunci în Ungaria. "Aveam speranţe zero că Orban (Viktor Orban, premierul Ungariei – n.r.) avea să le permită să treacă", a adăugat Merkel.

 

În timpul dezbaterii, Schulz a mai declarat că, dacă va ajunge cancelar al Germaniei, va anula negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Turcia.

 

Merkel are un avantaj de 14 puncte procentuale în faţa lui Schulz, potrivit unui sondaj publicat duminică de cotidianul Bild – citat de EFE – care creditează partidul cancelarului cu 38% din intenţiile de vot, faţă de 24% pentru social-democraţi.