Evenimentul Zilei > International > Ce se FEREȘTE presa să spună despre ATACUL de la Moscheea din Quebec: Teroriștii au strigat „Allahu akbar!”
Ce se FEREȘTE presa să spună despre ATACUL de la Moscheea din Quebec: Teroriștii au strigat „Allahu akbar!”

Ce se FEREȘTE presa să spună despre ATACUL de la Moscheea din Quebec: Teroriștii au strigat „Allahu akbar!”

Presa dar și autoritățile se feresc să vorbească despre faptul că la moscheea din Quebec a fost vorba de un atentat religios inter-musulman.

„Un atac terorist asupra musulmanilor”, a postat pe Twitter premierul Justin Trudeau, care s-a grăbit să adauge: „Diversitatea este tăria noastră”, după atacul terorist de la moscheea din Quebec, de duminică noaptea.

Presa s-a gărbit și ea să amintească despre faptul că centrul cultural islamic, cum i se mai spune Marii Moschei din Quebec, a mai fost și în trecut victima unor „atacuri”. Dacă acestea nu au fost violente, erau totuși ofensatoare la adresa islamului: un cap de porc lăsat în fața unei uși în timpul Ramadamului și, trei săptămâni mai târziu, o scrisoare în care scria: „Ce este mai grav: un cap de porc sau un genocid?”

Toate acestea creau cititorului impresia că la Quebec a avut loc un atac anti-islamic, probabil al unor creștini intoleranți.

Deoarece majoritatea zdrobitoare a informațiilor de presă și a rapoartelor autorităților au omis sistematic un element esenția: cei doi pușcași cu cagulă au strigat Allahu Akbar!” în momentul în care au deschis focul, după cum a declarat cel puțin un martor pentru Radio Canada, citat de Daily Express.

„Mi s-a părut că aveau un puternic accent quebecoez. Au început să tragă, și atunci au strigat: ‘Allahu Akbar!’ Gloanțele au lovit oamenii care se rugau… Un glonț mi-a trecut chiar pe deasupra capului.”

Evident, ar fi fost posibil ca cei doi criminali să fi strigat „Allahu Akbar!” în bătaie de joc, dacă  o publicație canadiană, citând surse din poliție nu ar fi declarat că unul dintre cei doi teroriști ar fi de origine arabă (se pare că marocan), celălalt fiind din Quebec, probabil radicalizat. Ambii erau studenți la o universitate din oraș.

Le Soleil citează un alt martor care afirmă că teroriștii aveau puști AK-47, arme de fabricație sovietică foarte frecvente în lumea arabă.

Toată povestea capătă astfel o imagine cu totul nouă: nu este vorba de un atac islamofob ci de unul inter-religios. Însă imaginea unor arabi care se ucid între ei, din motive religioase, contravine grav cu diversitatea galopantă pe care vrea să o impună premierul Justin Trudeau, idolul Stângii din lumea întreagă, cel care a participat alături de nevastă și de copiii săi (unul mic, în cărucior), la parada homosexualilor din vara trecută, de la Vancouver.