Evenimentul Zilei > International > Atac terorist cu 54 de victime. Armata, lovită crunt, în ciuda inițiativei Franței
Atac terorist cu 54 de victime. Armata, lovită crunt, în ciuda inițiativei Franței

Atac terorist cu 54 de victime. Armata, lovită crunt, în ciuda inițiativei Franței

53 de militari şi un civil au murit într-un atac terorist asupra unei tabere militare de la Indelimane, în Mali, apropiere de frontiera cu Nigerul.

„În urma atacului asupra poziţiei FAMA (Forţele armate din Mali) de la Indelimane, întăririle trimise la faţa locului au găsit 54 de cadavre, printre care un civil”, a anunţat ministrul comunicării, Yaya Sangare, vineri seară pe Twitter, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Au existat şi „zece supravieţuitori”, potrivit ministrului, dar şi „pagube materiale importante” la Indelimane, în localitatea Ansongo, din sectorul Menaka. Potrivit France Presse, atacul de vineri a fost una dintre cele mai puternice lovituri pentru armata din Mali din ultimii ani.

Alți 40 de militari au fost ucişi în două atacuri jihadiste pe 30 septembrie şi pe 1 octombrie, în apropiere de Burkina Faso, ţară situată la sud de Mali, potrivit unui bilanţ al unui responsabil din Ministerul Apărării. Dar mai multe surse estimează că acest bilanţ oficial, de 40 de morţi, ar fi fost subevaluat.

Atacul de la Indelimane nu a fost încă revendicat, iar circumstanţele în care s-a produs atentatul nu au fost precizate până acum. „Situaţia este sub control. Cercetările şi procesul de identificare a cadavrelor continuă”, a declarat ministrul Yaya Sangare.

În plus, un număr neprecizat de soldaţi din Mali erau daţi dispăruţi, vineri, potrivit unei surse militare citate de AFP.

Nordul statului Mali a ajuns, în martie-aprilie 2012, sub controlul grupărilor jihadiste cu legături cu Al-Qaida, pe fondul derutei armatei, din cauza rebeliunii tuaregilor. Jihadiştii au fost în mare parte alungaţi sau dispersaţi în urma lansării în ianuarie 2013, la iniţiativa Franţei, a unei intervenţii militare, care continuă şi în ziua de azi.

Totuşi violenţele jihadiste nu numai că au persistat dar s-au propagat din nord spre centrul Mali, apoi în Burkina Faso şi Nigerul vecine, amestecându-se uneori cu conflictele intercomunitare soldate cu sute de morţi.