Evenimentul Zilei > Actualitate > Atac cu drone asupra regiunii Kursk din Rusia. Kremlinul: „Vom răspunde”
Atac cu drone asupra regiunii Kursk din Rusia. Kremlinul: „Vom răspunde”

Atac cu drone asupra regiunii Kursk din Rusia. Kremlinul: „Vom răspunde”

Două atacuri mari asupra teritoriului său, cum nu s-a mai văzut de la începutul operațiunii militare din Ucraina: marți, Rusia s-a dovedit vulnerabilă, dronele Kievului lovind două baze strategice de bombardiere aflate la sute de kilometri de propriile granițe. Moscova a răspuns raidurilor, care au provocat trei morți și patru răniți în rândul armatei ruse, cu o nouă ploaie de rachete asupra Ucrainei. Multe orașe au rămas fără apă și fără energie electrică, în timp ce două persoane au fost ucise și alte două au fost rănite în regiunea Zaporijjia. Moldova, așa cum s-a întâmplat și în alte ocazii anterioare, a suferit și ea întreruperi în sistemul electric și o rachetă a căzut în nordul teritoriului său, în apropiere de granița cu Ucraina, foarte probabil fiind vorba de o rachetă din sistemul de apărare aeriană ucraineană.

Atacurile au avut loc chiar în ziua în care Vladimir Putin a traversat cu mașina podul care leagă Crimeea de teritoriul Federației Ruse, pod care este reconstruit după atacul cu un camion bombă din 8 octombrie care a provocat moartea a patru persoane.Președintele francez Emmanuel Macron, care continuă să vorbească despre o soluție diplomatică, a declarat că menține ”contacte directe regulate cu Putin” deoarece consideră că ”singura cale de a găsi o soluție” la conflict este cea a negocierilor.

Schimb nou de prizonieri Moscova-Kiev: 60 pe fiecare parte

Rusia și Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri, eliberând 60 de soldați fiecare. Acest lucru a fost raportat de site-ul ziarului Kommersant, citându-l pe șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk. La rândul lor, agențiile de la Moscova se limitează să spună că au fost returnați 60 de prizonieri ruși, fără a preciza câți ucraineni au fost eliberați.

Kremlinul: ”Negocieri? Trebuie atinse obiectivele operațiunii speciale”

Pentru a crea perspectivele unei negocieri, trebuie îndeplinite ”obiectivele operațiunii speciale” în Ucraina, acesta este răspunsul pe care l-a dat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliștilor care l-au întrebat ce trebuie să se întâmple pentru a se ajunge la o negociere. ”Rusia trebuie să-și atingă obiectivele și le va atinge”, a spus Peskov, citat de Tass. ”Rezultatul a ceea ce se întâmplă trebuie să fie o pace dreaptă și de durată. Putem fi de acord cu acest lucru”, a spus Peskov, comentând declarațiile secretarului de stat american Antony Blinken privind faptul că Statele Unite vor o pace durabilă și nu ”o falsă cale de ieșire”. ”În ceea ce privește perspectivele negocierilor, deocamdată nu le vedem”, a spus purtătorul de cuvânt al Rusiei, notează lastampa.it