Evenimentul Zilei > Actualitate > Astăzi se intră din nou în sediul CC al PCR de unde a decolat Ceaușescu pe 22 decembrie 1989
Astăzi se intră din nou în sediul CC al PCR de unde a decolat Ceaușescu pe 22 decembrie 1989

Astăzi se intră din nou în sediul CC al PCR de unde a decolat Ceaușescu pe 22 decembrie 1989

Fostul sediu al Comitetului Central al PCR va putea fi vizitat, pentru prima dată în ultimii 30 de ani.

Porţile acestuia vor fi deschise publicului, astăzi, de la ora 12:09, oră la care, în urmă cu trei decenii, Nicolae şi Elena Ceauşescu decolau de pe actualul sediu al MAI.

Potrivit ministrului de Interne, Marcel Vela, vizitatorii vor intra pe poarta principală şi vor putea să vadă, printre altele, celulele fostei Securităţi şi balconul în care s-a aflat Ceauşescu acum 30 de ani.

Ministrul a scris pe pagina sa de Facebook:

Dragi prieteni,

Vă invităm să reconstituim Drumul spre democrație și libertate din 22 Decembrie 1989.

Vă așteptăm la ora 12:08 să păstrăm împreună un moment de reculegere în Piața Revoluției!

La 12:09, oră la care Elena și Nicolae Ceaușescu au decolat cu elicopterul de pe acoperișul Ministerului Afacerilor Interne, vom deschide porțile pentru a vizita clădirea unde a funcționat Comitetul Central al Partidului Comunist Român până în data de 22 Decembrie 1989 și locul de unde a condus România Nicolae Ceaușescu.

Veți avea acces în spații care nu au fost niciodată deschise publicului, cum sunt și arestul fostei Securitati, aflat în subsolul CC, sau balconul de la etajul 1, de unde dictatorul Nicolae Ceaușescu s-a adresat pentru ultima dată românilor.

În interiorul MAI vor fi prezentate și două expoziții cu documente și fotografii de referință: „Expoziție documentară dedicată Revoluției din Decembrie 1989”, organizată sub egida Arhivelor Naționale, și „Revoluția din Decembrie 1989 – 30 de ani” cu imagini din arhiva Agenției Naționale de Presă Agerpres.

Intrarea se poate face până la ora 16:00, iar ieșirea până la ora 17:30, fiind necesară pregătirea fațadei MAI pentru următorul moment video de la ora 18:00.

Împreună cu Guvernul Romaniei, Asociația Geeks For Democracy​ și Asociația 21 Decembrie se va organiza un eveniment de lumină și culoare în fața sediului fostului CC, unde vor fi proiectate imagini inedite din perioada 1945-1989, precum și imagini din zilele Revoluției din Decembrie 1989.

Totodată, se va face apelul solemn prin rostirea numelor Eroilor martiri căzuți în Decembrie 1989.

Dumnezeu să-i odihnească printre sfinți!