Cerința Comisiei Europene pentru statele membre este de a prelungi cu 30 de zile restricțiile temporare privind călătoriile neesențiale către UE, adică până pe data de 15 iunie. Astfel, CE a a venit cu această cerință, deoarece unele state fac pași pentru relaxarea restricțiilor, deși situația este încă una delicată.

Restricția de călătorie, pentru care se aplică și cerința de a o prelungi, este valabilă „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spațiului Schengen, inclusiv Bulgaria, Croația, Cipru și România și cele 4 state asociate spațiului Schengen: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

„Comisia a invitat astăzi, 8 mai, statele membre ale spațiului Schengen și statele asociate spațiului Schengen să prelungească cu încă 30 de zile, până la 15 iunie, restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE.

Deși unele state membre ale UE și unele state asociate spațiului Schengen fac pași preliminari în direcția relaxării măsurilor de combatere a răspândirii pandemiei, situația rămâne fragilă, atât în Europa, cât și la nivel mondial. Prin urmare, trebuie să menținem măsurile ce vizează frontierele externe pentru a reduce riscul de răspândire a bolii prin intermediul călătoriilor în UE.

Controalele la frontierele interne vor trebui să înceapă să fie eliminate treptat și într-un mod coordonat, și apoi, într-o a doua etapă, să fie relaxate restricțiile la frontierele externe”, se arată în comunicat.

„Obiectivul general – de a limita răspândirea coronavirusului prin intermediul unui nivel scăzut de interacțiune socială – este încă valabil. În ciuda progreselor înregistrate în multe țări europene, situația la nivel mondial este foarte fragilă.

Este imperativ ca măsurile să fie luate treptat, diferitele restricții urmând să fie ridicate etapizat”, a declarat vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas.