Asociații Cărnii: Românii vor consuma peste 30 de milioane de mici de 1 Mai!

Asociații Cărnii: Românii vor consuma peste 30 de milioane de mici de 1 Mai!

Românii vor pune pe grătare în minivacanţa de 1 Mai peste 30 de milioane de mici, mai mult cu 10-15% față de anul trecut, arată o estimare a Asociației Române a Cărnii. Anual, românii consumă circa 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă câte 40 de bucăți pe cap de locuitor.

„Din discuţiile avute cu procesatorii de mici, estimăm că, în minivacanţa de 1 Mai, se va depăşi pragul de 30 milioane de mici, o creştere de 10-15% faţă de anul trecut. Perioada premergătoare minivacanţei de 1 Mai se caracterizează printr-o creştere a producţiei de mici de la 15% la 30% faţă de o perioadă obişnuită. Sigur că variaţiile sunt în funcţie de comenzile primite şi de capacitatea de depozitare. Trebuie să vă spun că, deja, de săptămâna trecută, au existat situaţii în care unii retaileri au rămas fără mici in galantare. Preferaţii românilor sunt în continuare micii făcuţi din amestec de carne de porc cu carne de vită, de altfel aceştia fiind şi cei mai vânduţi", a declarat, pentru Agerpres, Dana Tănase, director executiv la Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

Ea a explicat și că o parte din micii tradiţionali româneşti iau calea exportului, mai ales în ţările unde sunt puternice comunităţi de români.

„Micii ajung în această perioadă în Italia, Spania şi Marea Britanie, la românii care lucrează în aceste ţări într-un procent asemănător celui de anul trecut, respectiv 5-10%”, a spus Tănase.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încă de anul trecut, Asociația Română a Cărnii a demarat procedurile pentru obţinerea protecţiei europene pentru cinci produse din carne, unul dintre acestea fiind micul românesc, însă acţiunea întâmpină dificultăţi din cauza unor documente care „sunt greu de găsit”, dar care sunt necesare pentru atestarea tradiţionalităţii produsului.

„La finele anului 2017, Asociația Română a Cărnii a decis demararea procedurii pentru înregistrare în schemele de calitate europene-specialitate tradiţională garantată a unui număr de cinci produse. În momentul de faţă ne aflăm în etapa de finalizare a caietelor de sarcini pentru parizer de vacă şi muşchi ţigănesc. Procedura, aparent simplă, a fost îngreunată de faptul că o serie de documente prin care atestăm caracterul tradiţonal sunt greu de găsit, în condiţiile în care arhiva Centralei Industriei Cărnii nu mai există. Înregistrarea micilor într-una din schemele de calitate europene face parte din proiectele ARC”, a subliniat Dana Tănase.

Ea a arătat că în următoarea perioadă am putea avea noi majorări ale prețurilor la carene și produse din carne, de vină fiind scumpirile motorinei, gazului și slectricității.

„După creşterea semnalată la început de an din cauza creşterii preţului la motorină, gaz şi electricitate, la care s-a adăugat şi deprecierea monedei naţionale, în cursul acestui an nu sunt excluse alte măriri de preţ. Industria are nevoie de carne pentru procesare, ce nu poate fi asigurată din producţia internă, iar cursul de schimb al monedei naţionale este foarte instabil. De asemenea, industria este foarte sensibilă la orice alte modificări ce pot surveni pe parcursul anului”, a adăugat Tănase.

Potrivit datelor statistice oficiale, în România, anual, se consumă între 20.000 şi 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici, în fiecare an.

Raportat la populaţia activă, reiese că un român mănâncă, în medie, 40 de mici/an, dar într-o singură zi, cum este cea de 1 Mai, românul consumă mici cât pentru o lună întreagă, mai notează agerpres.ro.