Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă: Legile trebuie schimbate și operatorii de telefonie obligați să dea informații exacte

Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă: Legile trebuie schimbate și operatorii de telefonie obligați să dea informații exacte

Directorul executiv al asociaiei, Gary Machado, a transmis o scrisoare în care își exprimă sprijinul pentru sistemul 112 din România, susținând totodată că legile ar trebui schimbate, astfel încât operatorii de telefonie mobilă să fie obligaţi să transmită informaţii despre locul exact unde se află apelantul, situație care probabil ar fi permis o intervenție mult mai rapidă în cazul tragediei aviatice din Munții Apuseni.

În scrisoarea sa, Gary Machado susţine că nu sistemul românesc 112 este de vină pentru accidentul aviatic din Apuseni, ci legislaţia şi modul în care 112 este reglementat, care trebuie să fie schimbat.

"Pe parcursul celor cinci ani de mandat, Vice-Preşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a refuzat să reglementeze operatorii de reţele de telefonie mobilă pentru a-i forţa să trimită sistemului 112 informaţii despre locaţia exactă a apelantului (cum ar fi informaţii GPS). Dacă ar fi făcut acest lucru, este foarte probabil ca supravieţuitorii teribilului accident de avion să fi fost salvaţi la timp. Acesta este mandatul domniei sale şi este responsabilitatea domniei sale să facă acest lucru în conformitate cu legislaţia UE (articolul 26.7 din Directiva privind Serviciile Universale)", a precizat directorul executiv, citat de mediafax.

Acesta a menţionat că Guvernul României a trimis deja o scrisoare, în 2013, vicepreşedintelui Neelie Kroes, îndemnând-o să ia măsuri privind localizarea apelantului în cazul apelurilor de urgenţă 112.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cerem preşedintelui României, prim-ministrului şi fiecărei autorităţi implicate în serviciile 112 să ceară în mod public Comisiei Europene reglementarea operatorilor de reţele mobile pentru a oferi date precise şi fiabile privind localizarea apelantului. Autorităţii Naţionale de Reglementare ANCOM şi altor autorităţi responsabile din România ar trebui să le fie, de asemenea, cerut să propună un regulament privind operatorii de reţele mobilă cât de curând", a adăugat Gary Machado.

Machado a făcut referire și la scrisoarea primită de la o operatoare 112 din România, Raluca Cojocaru, spunând că a fost impresionat de mesajul transmis de aceasta.

Raluca Cojocaru a trimis o scrisoare asociaţiei după accidentul aviatic din Munţii Apuseni, în care a arătat că, după acest tragic eveniment, a trăit "cea mai dificilă şi mai amară perioadă din activitatea profesională". "Nimeni, niciodată, din câte cunosc, nu şi-a pierdut viaţa pentru că o operatoare 112 nu a făcut imediat legătură, în câteva secunde, la dispeceratele colegilor noştri de la ambulanţă, poliţie, jandarmerie, SMURD sau pompieri. Fiindcă pentru asta sunt pregătită şi asta fac: triez miile de apeluri zilnice şi le direcţionez. Nimic altceva. Cunosc exact cât de importantă este munca mea pentru oamenii acestei ţări, fie ei bogaţi sau săraci, fie ei politicieni, jurnalişti, profesori sau muncitori. Şi mai ştiu cât de periculoasă este, nu numai în aceste zile, dar pe termen lung incitarea la ură împotrivă noastră, a operatoarelor 112, şi decredibilizarea acestui serviciu care funcţionează de zece ani fără erori, pentru că fiecare minut irosit cu un apel fals înseamnă un minut furat omului aflat într-o reală situaţie de urgenţă", a scris Raluca Cojocaru.