Evenimentul Zilei > Social > Asociația Antidrog “Tomis” Constanța cere modificarea legii care permite consumul de etnobotanice
Asociația Antidrog “Tomis” Constanța cere modificarea legii care permite consumul de etnobotanice

Asociația Antidrog “Tomis” Constanța cere modificarea legii care permite consumul de etnobotanice

Membrii Asociației Antidrog „Tomis” Constanța fac apel la modificarea de urgență a cadrului legislativ care permite consumul de ,,droguri ușoare’’ fără o raspundere penală. Ei nu înțeleg dacă recenta decizie a Curții Supreme de Justiție privind consumul de etnobotanice este viciu de procedură sau o acțiune deliberată a statului român.

Președintele Asociației Antidrog Constanța, George Drăgan, își arată, într-un comunicat de presă “îngrijorarea, dar si indignarea, privind acest proiect legislativ care va conduce cu siguranță la o crestere substanțială a consumului de droguri, și care va permite, din nou, deschiderea magazinelor ,,de vise’’. Intr-o societate in care nu se investesc bani in prevenția și educarea tinerilor privind consumul de droguri, alcool sau tutun, aceasta măsură vine ca o încurajare privind consumul.”  Asociația Antidrog va demara în luna o serie de acțiuni în școlile și liceele din Constanța, în parteneriat cu instituțiile abilitate asupra acestui subiect, pentru a explica tinerilor pericolele la care se expun.

 

“Etnobotanicele (drogurile sintetice) reprezintă o noua categorie de droguri psihoactive, create in urma experimentelor și a cercetărilor conduse asupra compozitiei și a efectelor drogurilor psihoactive deja existente. Acestea sunt produse în locații ascunse sau în laboratoare clandestine.Drogurile sintetice au aceleași efecte ca drogurile psihoactive populare, cum ar fi cocaina, morfina sau canabisul și au în compoziție substante chimice legale disponible pe piața. Chiar daca efectele rezultate sunt aceleași cu cele ale drogurilor populare, structura lor chimica e complet diferită de a acestora’’, potrivit Asociației Antidrog Tomis Constanța.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis în data de 12 septembrie că procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu , efectuată exclusiv în acest scop, nu ar fi infracțiune. Conform Asociației AntidrogTomis, “Practic, orice persoană care este doar consumator de etnobotanice va putea să consume liber astfel de substanţe, fără nici o consecinţă de natură penală. Considerăm că soluţia ICCJ este dată pe fondul unor prevederi legale incomplete şi confuze cuprinse în Legea nr 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive”.(Foto-Pro Tv)

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.