ASF a publicat tarifele de referință pentru asigurările RCA: La ce prețuri se va face plafonarea. Vestea momentului pentru toţi şoferii

ASF a publicat tarifele de referință pentru asigurările RCA: La ce prețuri se va face plafonarea. Vestea momentului pentru toţi şoferii Sursă: Francesco Alessi | Dreamstime.com

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, luni, 21 februarie, tarifele de referință pentru asigurările RCA, proiect conturat după ce organizația COTAR a amenințat, la finele săptămânii trecute, cu proteste în toată țara, din cauza nemulțumirilor transportatorilor privind scumpirile polițelor.

Tarifele de referință pentru asigurările RCA au fost făcute publice, după ce Ministerul de Finanțe a stabilit plafonarea prețului în acest sens pentru o perioadă de șase luni de zile. Proiectul depus de reprezentanții ASF cu privire la plafonarea prețului RCA are o anexă în care se prezintă noua listă de prețuri.

Guvernul a decis plafonarea prețurilor la RCA

„Aşa cum am promis, soluţiile care protejează populaţia şi companiile sunt principala noastră preocupare! Având în vedere situaţia dificilă cu care se confruntă milioane de persoane fizice şi juridice, din cauza creşterii foarte ridicate a preţurilor la poliţele de răspundere civilă auto, am decis, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în urma dialogului cu transportatorii şi Consiliul Concurenţei, promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni, potrivit art. 4 alin. 3 din Legea Concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, a declarat ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.

Transportatorii au amenințat cu proteste

Decizia cu privire la plafonarea RCA a fost luată după ce, în ultimele luni, din cauza falimentului City Insurance, care avea aproximativ trei milioane de polițele de asigurare RCA, prețurile la această taxă au crescut semnificativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizația transportatorilor din România a transmis, vineri, că dificultățile economice din țară nu trebuie să fie suportate în totalitate de populație, cerând Guvernului să intervină în tendința de majorare a tarifelor RCA.

Dacă autoritățile politice nu vor reacționa, prețurile vor urma în continuare trendul scumpirilor și, inevitabil, transportatorii vor fi nevoiți să își închidă companiile, ceea ce va conduce la o blocare a economiei, a arătat COTAR.

Domeniul Transporturilor s-a mai confruntat cu o criză și în anul 2017, când patronatele au solicitat Executivului emiterea unei Hotărâri pentru extinderea plafonării la tarifele asigurărilor RCA cel puţin până la data de 31 decembrie 2017, tot pentru a se evita declanșarea unei crize de proporție, obținând sprijinul autorităților.

Tarifele de referință pentru asigurările RCA

În urma amenințării cu proteste din partea organizației transportatorilor, Executivul României a reacționat imediat. Astfel, autoritățile din domeniul Transportului au propus ca, pentru persoanele fizice, tariful maxim RCA să fie plafonat la nivelul tarifului de referință, pentru clasa de bonus/malus B0.

Societățile de asigurare RCA pot aplica clasa de bonus/malus în funcție de istoricul de daună al șoferului.