Este inadmisibil faptul că anumite persoane au ajuns, „prin diverse artificii” să acumuleze pensii speciale mai mare decât salariile foarte mari pe care le-au avut în activitate. Declarația îi aparține fostului președinte, Traian Băsescu.

Traian Băsescu nu este de acord cu pensiile speciale

Fostul președinte, în prezent europarlamentar a comentat situația pensiilor speciale și valoarea la care acestea au ajuns. El a atras atenția că unele au căpătat proporții cu totul nejustificate. Conform celor spuse de Traian Băsescu, într-o intervenție la Realitatea Plus, „așa ceva este inadmisibil!”.

Traian Băsescu a declarat că, „prin diverse artificii”, unele persoane au ajuns să aibă pensii „mult mai mari decât salariile mari pe care le-au avut înainte de pensionare”.

„Dacă din punct de vedere al acordării acestor pensii, lucrurile sunt în regulă, nu se iau banii de la pensionarii contributori, pe de altă parte, dimensiunile unora dintre aceste pensii sunt absolut nejustificate. Pensii de 30, 40 de mii de lei, 50 de mii de lei. Unii, prin artificii legislative, promovate tot de miniștri, nu de altcineva – de oamenii politici au fost promovate, prin diverse artificii – au ajuns să aibă pensii mult mai mari decât salariile mari pe care le-au avut înainte de pensionare”, a declarat Traian Băsescu în intervenția de la Realitatea Plus.

Pensiile speciale sunt plătite din contribuțiile tuturor

Fostul președinte a explicat că valoarea pe care o poate atinge o pensie specială este un subiect de discuție. În opinia sa, „așa ceva este inadmisibil”.

„Deci este un alt aspect care trebuie discutat și aici chiar nu există justificare să se ajungă la pensii de 60 de mii, 70 de mii și 80 de mii de lei, prin transfer de la bugetul de stat, în condițiile în care și bugetul de stat – chiar dacă nu e fondul de pensii – și bugetul de stat este tot din contribuțiile românilor, nu din altă parte. Nu înțeleg de ce ar trebui să contribui eu sau dumneavoastră ca să existe niște pensii de 80 de mii de lei. Așa ceva este inadmisibil!”, a completat fostul președinte.