Evenimentul Zilei > Actualitate > Aroganță pe bani publici. Ce cadou a vrut să-și facă un primar liberal
Aroganță pe bani publici. Ce cadou a vrut să-și facă un primar liberal

Aroganță pe bani publici. Ce cadou a vrut să-și facă un primar liberal

Primarul unei comune din județul Vrancea a încercat să cumpere, la primărie, o limuzină de aproape 60.000 de euro, însă a fost nevoit să renunțe deoarece legea nu-i permite. În schimb, s-a ales cu 60.000 de litri de motorină.

La mai puțin de două luni după ce localnicii l-au ales a doua oară, Vasile Petrea, primarul PNL al comunei Homocea, județul Vrancea, a decis că mașina de serviciu a primăriei nu se mai ridică la pretențiile unui edil aflat la al doilea mandat. Cu atât mai mult cu cât avea o vechime de 10 ani, după propriile-i mărturisiri. Drept care, a decis s-o schimbe, dar nu cu un Duster sau cu un Logan, așa cum fac cei mai mulți dintre colegii săi și așa cum prevede și legea, ci cu un SUV de aproape 60.000 de euro, pe care intenționa să-l cumpere din banii publici.

Trebuie spus că Homocea, desi este o comună mărișoară, în jur de 6.000 de locuitori, este destul de săracă, motiv pentru care mare parte din locuitorii săi preferă să-și caute de lucru pe alte meleaguri. De regulă ca vânzători prin piețele din București sau ca lucrători pe șantier.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe primarul liberal să inițieze, la scurtă vreme după ce și-a preluat mandatul, pe portalul guvernamental de achiziții publice, SICAP, două proceduri de licitație.

Primăria a rămas doar cu motorina

Cea dintâi licitație a fost pentru a fost pentru o cantitate de 60.000 de litri de motorină care urma să fie livrată pe parcursul a 12 luni, cam 5.000 de litri pe lună, pentru care primăria s-a obligat să plătească 228.000 de lei plus TVA.

Cea de-a doua licitație un SUV pe motorină, a cărui valoare a fost estimată la 230.000 de lei, la care se adaugă TVA, adică 273.000 de lei. Conform caietului de sarcini, avizat chiar de primarul Vasile Petrea, SUV-ul de aproape 60.000 de euro urma să fie cumpărat în sistem leasing, pe 36 de luni.

Ghinion, la doar câteva zile după ce anunțul pentru achiziția SUV-ului a fost publicat pe portalul guvernamental, primarul a trebuit să anuleze achiziția pe motiv că legea interzice primăriilor să cumpere autovehicule mai scumpe de 18.000 de euro și cu o capacitate cilindrică de peste 1.600 de mc. În schimb, achiziția de motorină a mers înainte și s-a finalizat. Astfel, Primăria Homocea s-a ales cu cei 60.000 de litri de motorină pe care va trebui să-i consume în următoarele 12 luni.

În final, acum că lucrurile nu au ieșit așa cum și-a dorit, primarul liberal, Vasile Petrea, dă vina pe Consiliul Local care a aprobat suma pentru achiziția limuzinei și spune că nu-și mai dorește așa ceva.