Armata turcă, atac în nordul Irakului

Armata turcă, atac în nordul Irakului

Peste 10.000 de soldaţi turci au fost trimişi azi-noapte în nordul Irakului, într-o masivă operaţiune terestră împotriva rebelilor kurzi, potrivit canalului de televiziune NTV, citat de presa internaţională.

Aceasta este prima operaţiune de asalt pe teritoriu străin a Turciei din ultimii 11 ani.

Incursiunea terestră a fost precedată de bombardamente aeriene şi de artilerie, care au vizat taberele PKK (partidul kuryilor), amplasate în apropierea frontierei dintre Turcia şi Irak.

Turcia, membră a NATO, susţine că are dreptul, în conformitate cu normele de drept internaţional, să atace rebeli PKK, consideraţi a fi o organizaţie teroristă de către SUA şi Uniunea Europeană. Rebelii kurzi au lansat, la rândul lor, mai multe atacuri împotriva soldaţilor turci în ultimile luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi autorităţile irakiene au cerut în mod repetat o soluţie diplomatică pentru rezolvarea crizei, guvernul de la Ankara se confruntă cu presiunea populaţiei turce, care doreşte acţiuni militare ample împotriva rebelilor kurzi.

Administraţia kurdă din nordul Irakului, condusă de Massoud Barzani, a avertizat Turcia că, în eventualitatea unei invazii militare, kurzii îşi vor apăra teritoriul, transmite Bloomberg.

Peste 32.000 de oameni au fost ucişi din 1984, când PKK a început lupta pentru independenţă şi autonomie cerută de populaţia majoritar kurdă din sud-estul Turciei.

(11:05)