"Britanicii s-au predat si stiu ca vor parasi Irakul curand. Se retrag din cauza rezistentei cu care s-au confruntat. Fara asta ar fi stat mai mult timp, este clar", afirma liderul radical siit, care comanda si Armata lui Mehdi, militiile care s-au confruntat de nenumarate ori cu trupele britanice si americane.

"Britanicii si-au dat seama ca nu trebuie sa lupte in acest razboi, pentru ca nu-l pot castiga. Armata lui Mehdi a jucat un rol important", crede Sadr, avertizand Marea Britanie ca implicarea in Irak a sporit riscurile teroriste la adresa cetatenilor britanici.

"Londra si-a pus soldatii intr-o situatie periculoasa trimitandu-i aici, dar si populatia din tara. Si-au facut dusmani printre musulmani si se tem de atentate pentru ca au participat la razboi. A fost greseala lor", avertizeaza Sadr, care considera ca regiunea Basra va fi mai linistita dupa plecarea trupelor britanice.

"Vor mai fi probleme in sudul Irakului, vor mai fi violente pentru ca unele tari incearca sa influenteze situatia", a spus Sadr referindu-se la ingerintele Iranului. "Dar dupa ce ocuparea sudului Irakului va lua sfarsit, vom putea trai ca fratii", a spus el.

Sadr i-a laudat pe sunnitii irakieni care au inceput sa lupte imporiva gruparilor extremiste care atacau siiti. "Eroii irakieni din Ramadi s-au ridicat impotriva retelei al-Qaida si a americanilor, scriindu-si numele in cartile de istorie", continua liderul radical siit, dezmintind zvonurile ca ar fi fugit in Iran.

"Suntem in razboi, America este inamicul si avem dreptul sa primim ajutor de oriunde. Dar nu am cerut ajutorul Iranului", afirma Sadr, salutand recenta decizie a ONU de extindere a rolului in Irak. "Voi sustine Natiunile Unite daca vor inlocui trupele de ocupatie americane si britanice", a spus el.

Sursa: Mediafax.