Potrivit unui raport publicat de Subdivizia de supraveghere a sănătății forțelor armate, rata incidenței infecțiilor cu chalmydia în rândurile bărbaților și femeilor din armata SUA s-au dublat în perioada 2013-2018.

Rata infecțiilor cu gonoree s-a dublat în rândurile bărbaților și a crescut cu 33% în rândurile femeilor. Cazurile de infecție cu sifilis erau de trei ori mai numeroase ca în urmă cu zece ani, scrie Military.com.

Într-un comunicat de presă publicat miercuri, responsabil din cadrul departamentului Apărării au declarat că aceste creșteri ar putea avea consecințe negative asupra „nivelului de pregătire” al armatei.

„Din punt de vedere militar, infecțiile sexual transmisibile pot avea un impact semnificativ asupra stării de pregătire a indivizilor, ceea ce are în mod egal un impact asupra stării de pregărire a unităților , ceea ce antrenează o diminuare a protecției de sănătate a forțelor armate”, a declarat maiorul Dianne Frankel, medic internist în cadrul Air Force.

O maladie sexual transmisibilă a fost diagnosticată la aproximativ 350.000 de soldați, în perioada 2010-2018. Raportul menționat arată că au fost depistate 212.404 de cazuri de chalmydia, 32.987 de cazuri de blenoragie, 4674 de cazuri de sifilis, 28.295 de cazuri de herpes genital și 71.138 de cazuri de virus HPV.

Femeile au fost „net” mai afectate decât bărbații în cazul tuturor acestor infecții, mai puțin în cazul infecțiilor cu sifilis. Trupele cele mai tinere dinb armata americană au fost cele mai afectate de aceste maladii.

Forțele terestre au fost cele mai afectate de chalmydia, gonoree și herpes genital. Cea mai mare rată globală a infecțiilor cu sifilis a fost înregistrată în cadrul Marinei, în timp ce forțele Aeriene afișau cea mai mare rată de papilomavirusul  uman, HPV.

Dincolo de faptul că starea de pregătire din armata SUA a fost afectată de aceste maladii, ele au reprezentat „o presiune economică importantă asupra sistemelor de sănătate, inclusiv cel militar”. Numai în 2012, Marina a cheltuit 5,4 millioane de dolari reprezentând costul tratamentelor de sănătate asociate cu bolile sexual transmisibile.

Nedetectate la timp, aceste boli pot avea grave consecințe asupra sănătății. Chalmydia, deseori asimptomatică, poate provoca sterilitate la femei. HPV este legat de mai multe tipuri de cancer. În timp ce comunicatea medicală continuă să se îngrijoreze de creșterea maladiilor infecțioase rezistente la medicamente.

Responsabilii departamentului Apărării estimează că numărul cazurilor în creștere ale acestor maladii poate fi explicat și prin aceea că militarii „adoptă din ce în ce mai mult comportamente sexuale riscante, având relații sexuale neprotejate sau având mai mult de un partener sexual”.

Social media și aplicațiile de „dating” pot juca un rol important, contribuind la relații sexuale aleatorii sau anonime.

În 2015, un raport al departamentului Apărării pe tema comportamentelor militarilor legate de sănătate a dezvăluit că 20% din respondenți au declarat că au avut mai mult de un partener sexual în cursul anului precedent iar 37% au declarat că au avut relații sexuale fără prezervativ.